RIP. A murit Rodion Roșca, fondatorul Rodion G.A.
Rodion Roșca, fondatorul proiectului muzical Rodion G.A. a murit pe 26 martie 2021, după o lungă și curajoasă luptă cu o formă de cancer.
„Eu făceam muzica viitorului în 1977, iar trupa mea se numea Rodion G.A., îi aveam alături pe Gicu Fărcaş şi Adrian Căprar. (…) Formaţia a fost considerată revelaţia rock a României şi am activat pâna în 1983. (…) Aveam mereu idei noi de instrumente muzicale modificate, am scos şi sunete din jucării, cu care am făcut piese, am avut la vremea aceea 4 magnetofoane Tesla”, spune Rodion Roșca în cadrul unui interviu pentru evz.ro.
Descris de către publicația The Guardian drept „the lost musical superstar of Ceaușescu’s Romania”, Rodion este un caz izolat și unic din istoria muzicii electronice românești.
Povestea lui Rodion datează de la începutul anilor ’70. Încă din anii de liceu, Rodion experimentează posibilitățile generării de sunete noi, neconvenționale și neobișnuite.
Tehnologia de producție era destul de modestă, dar Rodion a fost foarte creativ, mânat de nevoia de experiment. A folosit la început unul și mai apoi mai multe magnetofoane, a înregistrat chitara și, prin supraimprimare sau supramodulare, a obținut un sunet complet schimbat, foarte asemănător cu cel a sintetizatorului. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970 și 1977 înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece.
Cu toate acestea, muzica lui Rodion (și a grupului fondat de el Rodion G.A., împreună cu Gicu Fărcaș și Adrian Căprar) nu și-a găsit ecou în vremea când a fost făcută, deși era activ ca muzician și susținea concerte destul de des împreună cu trupa sa.
Recunoașterea națională (dar mai ales internațională) a venit după anii 2010, când muzica sa a fost redescoperită de către Ion Dumitrescu (muzician și managerul casei de discuri Future Nuggets). Astfel s-a ajuns ca celebra casă de discuri Strut Records să lanseze în 2013 „The Lost Tapes”, o antologie ce include aproximativ 20 de piese făcute de Rodion în timpul comunismului, folosind o tehnologie rudimentară.
Pentru a afla mai multe despre povestea unică a „îmblânzitorului de sunete”, cum i se spunea lui Rodion, recomandăm aprofundarea proiectului Imagini din vis (coordonat de regizorul Sorin Luca), ce constă într-un film documentar de lung metraj, pe care îl poți urmări mai jos, dar și o arhivă cu piese nelansate de-ale lui Rodion și fotografii din anii ’70 și ’80.
This element will show content from various video platforms.
If you load this Content, you accept cookies from external Media.
Published March 27, 2021.