Electronic Beats Romania
Jon Hassell

RIP Jon Hassell

Trompetisul și compozitorul american Jon Hassell a murit pe 26 iunie 2021, la vârsta de 84 de ani.

O declarație a familiei lui Hassell a dezvăluit că artistul născut în Memphis a murit „în pace, din cauze naturale, la primele ore ale dimineții”, după un „an de lupte cu diferite complicații de sănătate”.

Hassell este cel mai bine cunoscut ca inventator al celei de-a patra lumi, sunet pe care l-a descris cândva drept „fuziunea laturii tradiționale și spirituale din lumea a treia cu tehnologia primei lumi”. Dezvoltarea acestei teorii a rezultat dintr-o educație muzicală care a inclus timpul petrecut studiind împreună cu Karlheinz Stockhausen și Pandit Pran Nath.

Ulterior, Hassell a continuat să colaboreze cu o diversitate impresionantă de artiști, între care Terry Riley, David Sylvian, Moritz von Oswald, Brian Eno și mulți alții.

În timp ce compozitorul și trompetistul avangardist a atins vârful succesului comercial cu un disc produs de Eno pentru care e creditat parțial – respectiv Fourth World Vol. 1 – Possible Musics lansat în 1980 – alte albume de-ale lui, precum Dream Theory In Malaya (Fourth World Volume Two), Aka / Darbari / Java – Magic Realism și Power Spot rămân pietre de temelie în muzica electronică experimentală.

De altfel, Hassell a continuat să facă înregistrări de succes până aproape de moartea sa. Anul trecut, a lansat cea de-a doua versiune din seria sa Pentimento, Seeing Through Sound.

În 2020, a fost lansat o campanie de strângere de fonduri în numele lui Hassell pe GoFundMe. Brian Eno a vorbit în sprijinul prietenului și colaboratorului său de la acea vreme, numindu-l „unul dintre cei mai influenți compozitori din ultimii 50 de ani”. Familia lui Hassell afirmă că aceste fonduri vor permite acum „imensei sale arhive personale” să fie fie păstrate și împărtășită în anii următori.

This element will show content from various video platforms.
If you load this Content, you accept cookies from external Media.

Load content

Urmărește-ne pe social media.

Published June 28, 2021.