Electronic Beats Romania
Tresor Berlin

Clubul Tresor din Berlin aniversează 30 de ani

Pe parcursul anului, Tresor scoate o compilație uriașă și o carte aniversară.

Legendarul club și label Tresor din Berlin aniversează anul acesta trei decenii de existență, cu o serie de reeditări ale unor discuri rare, o compilație formată din 12 discuri și o carte.

Primul material din seria de reeditări e un album remasterizat de la 3 MB (Moritz von Oswald și Thomas Fehlmann) împreună cu Juan Atkins, care va fi lansat pe 28 mai. Lansat inițial în 1992, albumul de față (pe care-l poți asculta mai jos) a fost unul dintre primele materiale audio care au stabilit o legătură între sound-ul din Detroit și cel din Berlin. Mai multe despre modul în care Berlinul și-a apropriat sound-ul techno poți afla din acest articol scris de Whitney Wei.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

„Reinterpretarea genezei scenei de club de azi în contextul istoric potrivit intenționează să arate cât de profund implicată este comunitatea de muzică electronică în lupta împotriva inechității sistemice. Totuși, după 30 de ani de când house-ul și techno-ul au aterizat în Europa (un continent aparent până acum îndepărtat de atrocitățile din Statele Unite), ipoteza hedonismului maraton alimentat de chimicale pe un ritm 4/4 a șters aproape în întregime rădăcinile transgresive ale culturii negrilor și a celor de culoare.”

Revenind la cazul de față, după ce Tresor a anunțat seria aniversară de reeditări de muzică rară, clubul și labelul din Berlin au împărtășit recent detalii despre compilația Tresor 30 – o selecție aprofundată ce include 52 de piese distribuite pe 12 discuri de vinil în ediție limitată, ce va fi lansată pe 31 octombrie.

Boxset-ul va sărbători cei 30 de ani ai instituției cu o serie de piese noi, comisionate pentru această aniversare, dar și reeditări exclusive din partea unora din cele mai proeminente nume din Detroit techno: Drexciya, Jeff Mills, Robert Hood și Underground Resistance, dar și Joey Beltram, Helena Hauff, Donato Dozzy și DJ Stingray.

Mai mult, între alte proiecte muzicale care au contribuit cu piese la compilație menționăm Surgeon, Afrodeutsche, Lsdxoxo, Ectomorph, TYGAPAW, KMRU, Russell E.L. Butler, rRoxymore și alții.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Tresor a spus despre compilație că reprezintă un reper major în această istorie continuă a muzicii electronice. „Această colecție unică de muzică evidențiază o parte din artiștii care au contribuit în ultimele trei decenii la sound-ul și fundamentul Tresor, îndreptându-și totodată privirea înspre viitor. Scriind noi cărți poștale din viitor, această colecție aduce totodată în centrul atenției și artiști noi, care mențin o legătură cu acea misiune originală și sugerând noi moduri prin care acest etos poate continua să construiască poduri și să spargă ziduri în următorii 30 ani.”

Compilația „Tresor 30” a fost curatoriată de Carin Abdulá – agentul principal al agenției OUTER – și poate fi comandată în avans de aici, înainte de lansarea oficială din octombrie 2021.

Locația originală Tresor, din Leipziger Straße (2003)
Locația originală Tresor, din Leipziger Straße (2003)

Din 1991, Tresor a oferit artiștilor un cămin pentru a-și exprima ideile legat de sunete noi, avansate, și a le transmite lumii. Pionierii care au traversat mai întâi conexiunea Detroit-Berlin au pornit o nouă mișcare culturală care i-a dat Tresor-ului misiunea sa originală și continuă: comunitate, rezistență și remodelare a viitorului.

Noua locație Tresor, din Köpenicker Straße (2008)
Noua locație Tresor, din Köpenicker Straße (2008)

Urmărește-ne pe social media.

Published April 19, 2021.