Electronic Beats Romania
Cultura techno în Unesco

Rave The Planet: cultura techno din Berlin ar trebui protejată de UNESCO

Campania e susținută de diferite personalități din industrie, inclusiv Ellen Allien, Peter Kirn și Dimitri Hegemann de la Tresor.

Organizația non-profit Rave The Planet din Berlin aplică pentru statutul de patrimoniu cultural imaterial (ICH) UNESCO pentru cultura techno a orașului, relatează The Guardian.

Sprijinită de diverse personalități ale industriei din Berlin, inclusiv Alan Oldham (fondatorul Love Parade), Dr. Motte (care lucrează pentru Rave The Planet), Peter Kirn, Dimitri Hegemann de la Tresor și Ellen Allien, inițiativa face lobby autorităților germane să solicite statutul UNESCO pentru cultura techno; dacă ar fi acordat, ar deschide accesul la subvenții guvernamentale și alte finanțări. Cluburile ar primi, de asemenea, protecție suplimentară în temeiul legilor de urbanism.

„Protecția UNESCO ar ajuta foarte mult la stabilirea culturii techno și a cluburilor ca o forță socială legitimă, cu valoare istorică și demnă de sprijin guvernamental, nu doar muzică de club hedonistă, de unică folosință și droguri”, a spus Oldham pentru Observer, citat de către The Guardian.

Kirn, vorbind în programul Today de la BBC Radio 4, a spus că statutul va ajuta cultura techno din Berlin „într-un moment de presiune enormă, atât din cauza pandemiei, cât și a gentrificării și a presiunilor comerciale în curs”.

El a continuat: „Cred că aplicația este relativ simplă și, da, cred că este în curs de desfășurare. Aspectul simbolic al acestui lucru, de a putea spune povestea, poate fi în cele din urmă partea cea mai importantă în acest moment”.

Deși UNESCO acordă de obicei statutul ICH (patrimoniu cultural imaterial) unor mișcări sau practici muzicale de nișă, cum ar fi harpingul irlandez sau opera tibetană, reggae a fost adăugat pe listă în 2018.

Află mai multe despre campania din Berlin din videoclipul de mai jos, iar dacă vrei, poți susține campania aici.

*foto: Baptiste MG / Unsplash

This element will show content from various video platforms.
If you load this Content, you accept cookies from external Media.

Load content

Urmărește-ne pe social media.

Published December 08, 2021.