Electronic Beats Romania
Berlin

În Berlin, cluburile de noapte devin instituții de cultură

Noua lege ajută la protejarea cluburilor berlineze de gentrificare.

Capitala Germaniei e pe cale să-și declare oficial cluburile de noapte drept instituții culturale, relatează Livemusikkcomision, citat de RA.

După ce au fost clasificate anterior ca „locuri de divertisment” alături de bordeluri și cazinouri, schimbarea statutului legal va proteja anumite cluburi de noapte din Berlin de gentrificare, urmând a li se permite deschiderea în mai multe cartiere ale orașului. De asemenea, vor beneficia de reduceri fiscale.

Potrivit Live Musik Kommission, miercuri, 5 mai, un vot aproape unanim a declarat în favoarea recomandării de a schimba statutul cluburilor de noapte și sălilor de spectacole din locuri de divertisment în locuri culturale.

Vestea vine după ce un colectiv de proprietari și susținători de cluburi, cunoscut sub numele de Clubcommission, a apărut în parlament anul trecut pentru a susține că cluburile erau „pulsul orașului”, atrăgând anual aproximativ 3 milioane de turiști și contribuind cu 1,5 miliarde de euro la economia locală. Apariția a făcut parte dintr-o campanie de un an a Forumului parlamentar multipartit pentru clubul de cultură și viață de noapte.

Vorbind despre schimbarea statutului, Pamela Schobeß de la Berlin Club Commission a declarat: „Am dori să mulțumim în special membrilor Forumului parlamentar pentru angajamentul și perseverența în această chestiune. Prin decizia de astăzi, Bundestag trimite un semnal demult întârziat către republică.”

„Cluburile sunt instituții culturale care modelează identitatea districtelor orașului, ca parte integrantă a vieții culturale și economice”, a adăugat Schobeß. „Acum, o lege învechită trebuie adaptată la realitate. Acest lucru ajută la menținerea orașelor și a cartierelor în viață și la viață și la protejarea locurilor culturale de strămutare”.

Berghain a fost deja recunoscută ca instituție culturală în 2016. Mai mult, în toamna anului trecut, Curtea Fiscală Federală a decis că rata redusă a impozitului pe vânzări se aplică și cluburilor de noapte. În scopuri fiscale, acestea trebuie tratate ca niște concerte; astfel, cluburile pot să plătească acum doar 7% impozit pe vânzările de bilete, nu 19%. Mai multe detalii pe acest subiect găsești mai jos.

*foto: Jonas Tebbe via Unsplash

Hai pe social media.

Published May 10, 2021.