Electronic Beats Romania
Cosmin TRG

Cosmin TRG la Post Muzica

Marți, 15 decembrie, de la 8 PM.

Al doilea sezon din programul Post Muzica se apropie de final, cu un invitat special: DJ-ul și producătorul român Cosmin Nicolae, cunscut drept Cosmin TRG.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Ca muzician, producător, DJ și fondator de label, Cosmin Nicolae și-a pus amprenta creativă în spațiul muzicii electronice printr-o abordare multidisciplinară, unde sunetul fuzionează cu imaginea și textul, invitând la o reflecție intimă, să-i spunem sincretică, la intersecția auto-etnografiei, psiho-geografiei și a variațiunilor pe tema „viitorului posibil”. Acestea ar fi elementele unui modus operandi specific pentru artist, atât în sound design, cât și în video-art sau muzică de film.

Lansând la labelul Hessle Audio (în urmă cu peste un deceniu) Cosmin TRG a devenit o voce aparte în muzica electronică de azi, iar aparițiile la Rush Hour din Amsterdam sau Running Back a lui Gerd Janson, precum și o serie de single-uri produse alături de Gordian și Simulat apărute la fostul 50 Weapons (precum și discuri la Semantica și Bleep) au consolidat imaginea lui Cosmin TRG pe scena internațională a muzicii electronice.

La alt palier, dincolo de asocierea dintre sound design și funcționalitatea specifică zonei clubbing, Cosmin Nicolae mai oferă și o continuitate discografică specială, dinamică și explorativă, căutând noi abordări structurale și experimentale la periferia zonelor techno, house și ambient.

„Cred că ne aflăm în punctul culminant al unui proces de mercantilizare a muzicii alternative. Nu că asta nu s-ar fi întâmplat de mai multe ori în trecut, dar acum totul se întâmplă accelerat, instantaneu. Mercantilizarea are multe efecte bune: distribuția mondială de idei, de produse culturale (poți accesa cultură imediat, muzică prin Spotify, texte prin Amazon/ PDF, filme pe diverse canale). Faptul că instrumentele de creație nu se mai află exclusiv în posesia unor elite este un lucru bun. Din nefericire, modelul de punere în circulație, deși „democratizat”, rămâne tributar unui sistem ușor de hackuit sau parazitat”, spunea la finalul anului 2018 Cosmin, într-un interviu pe care ni l-a acordat.

*foto: Carys Huws

Published December 15, 2020.