Electronic Beats Romania
Jean Michel Jarre

Veniturile din industria muzicală în UE au scăzut cu 76%

Un nou studiu arată că industria muzicală e a doua cea mai afectată industrie de către pandemie, după cea aviatică.

Un nou studiu realizat și publicat de Grupul european al societăților de autori și compozitori (GESAC) a constatat că sectorul creativ din Europa (ce include TV, cinema, radio, muzică, editare, jocuri video și artele spectacolului) a scăzut cu 31,2% de la un an la altul, din 2019 până în 2020.

Autorii raportului, care urmează a fi prezentat Comisiei Europene, spun că industria aeronautică e pe primul loc în materie de pierderi, cu venituri care au scăzut cu 31,4%.

„Cultura a devenit o resursă rară în Europa de azi, iar noi agravăm și mai mult situația”, a declarat pionierul francez al muzicii electronice Jean-Michel Jarre, care va preda studiul Comisiei Europene. „Învățăm cu greu adevărata valoare esențială a artei în societatea noastră.”

În detaliile studiului, publicat de către The Guardian, autorii relatează că cifra de afaceri a sectorului creativ de 570 miliarde GBP a crescut cu 2,6% pe an în ultimii șase ani – reprezentând aproximativ 4,4% din PIB-ul global al UE. „Ceea ce am văzut de atunci, însă, sunt consecințele dramatice ale închiderii literalmente a mii de locații”, a spus Marc Lhermitte, coordonatorul studiului, asupra impactului Covid 19. „Cultura a fost primul sector care și-a suspendat majoritatea activităților și va fi probabil ultimul sector care își va relua activitatea fără restricții.”

Raportul arată că veniturile au scăzut cu 90% în artele spectacolului și 76% în industria muzicală, în timp ce artele vizuale, cărțile, presa, filmele și televiziunea au înregistrat scăderi între 20% și 40%. Cu toate acestea, jocurile video au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 9%.

Află mai multe detalii despre raport pe The Guardian.

Suntem și pe social media.

Published January 26, 2021.