Studiu: electronica e cel mai contagios gen muzical
Un studiu recent a descoperit că electronica este cel mai „contagios” gen muzical, relatează The Guardian.
Condusă de Dora Rosati, absolventă a Universității McMaster din Hamilton, Ontario, o echipă de matematicieni a decis să folosească curbele epidemice pentru a afla mai multe despre modul în care anumite piese devin populare. Studiul arată că modelul descărcărilor de muzică electronică după lansare este asemănător modelelor statistice pentru răspândirea bolilor infecțioase.
Folosind o bază de date de aproape 1,4 miliarde de descărcări de melodii de la fostul serviciu de streaming muzical MixRadio, echipa a constatat că primele 1000 de melodii descărcate în Marea Britanie între 2007 și 2014 seamănă cu modelul SIR, care este un model clasic al bolilor epidemice.
Publicat în „Proceedings of the Royal Society A: Mathematical And Physical Sciences”, raportul a văzut că modelul, utilizat în mod obișnuit pentru a vizualiza răspândirea bolilor la o populație numeroasă, a avut succes și în descrierea tendințelor de descărcare a cântecelor.
„Asta implică faptul că o mulțime de procese sociale care determină răspândirea bolilor sau analogi ai acestor procese ar putea, de asemenea, să conducă la răspândirea cântecelor”, a spus Rosati. „Mai exact, susține ideea că, la fel ca și și bolile infecțioase, muzica depinde de conexiunile sociale pentru a se răspândi la populație.”
Studiul a remarcat, de asemenea, numărul de reproducere de bază (R0), care este o evaluare a capacității bolii de a se răspândi, pentru diferite genuri muzicale. Cu scorurile R0 la 2,8 și respectiv 3,7, muzica dance și metal au avut cele mai mici scoruri mediane R0. Genurile pop, rock și hip-hop au fost mai „contagioase” într-o populație expusă de fani, în timp ce genul electronica avea cel mai mare R0, de 3.430. Pentru referință, genul este de aproximativ 190 de ori mai transmisibil decât rujeola, care are un R0 de aproximativ 18.
„Bolile sunt limitate în ceea ce privește modul în care se pot răspândi necesitând interacțiuni fizice”, a spus dr. Thomas Rawson, un modelator al bolilor de la Imperial College din Londra. „Motivul pentru care s-ar putea să vedem niște R0-uri cu adevărat ridicate pentru melodii este că poți posta doar un simplu tweet și ai infectat deja o sută de oameni. Poți răspândi o boală a melodiei mult mai repede decât ai putea răspândi o boală infecțioasă.”
El a adăugat: „Există, probabil, o mulțime de oameni ai unei populații care ar putea fi deja imuni la un gen precum electronica, din cauza gusturilor lor existente. Bunica mea, de exemplu, e deosebit de rezistentă la infecția cu trap și dubstep”.
Rosati deduce că un motiv al nivelurilor ridicate de transmisibilitate ale genului electronica ar putea fi faptul că este distribuit în afara mijloacelor pasive precum radio. „Poate ceea ce ne spun aceste numere”, a spus ea, „e faptul că fanii electronica tind să fie mai pasionați de melodiile lor preferate … Sau poate rețeaua socială a fanilor electronica este mai puternic conectată”.
Poți citi raportul complet aici.
*foto: Hannah Troupe / Unsplash
Published October 11, 2021.
Urmărește-ne pe social media.