Electronic Beats Romania

Studiu: Sălile de concerte bine ventilate prezintă risc scăzut de răspândire a coronavirus

Dacă se respectă distanțarea socială.

Un studiu german privind transmiterea coronavirusului la concertele de interior a concluzionat că un astfel de mediu prezintă un risc „scăzut până la foarte scăzut” pentru participanți, dacă sunt respectate procedurile corecte de igienă, iar locul de desfășurare are capacitate limitată și o ventilație bună.

Oamenii de știință de la Universitatea Halle din Germania au efectuat experimentul Restart-19 pe trei concerte succesive susținute de cântărețul pop german Tim Bendzko în august în Leipzig, pentru a-și face o idee despre modul în care anumite condiții impuse la concerte ar putea reduce transmiterea virusului. 1.400 de voluntari au fost recrutați pentru studiu și au fost pre-testați pentru COVID-19. Li s-au oferit măști, un dispozitiv digital de localizare și un dezinfectant de mâini cu vopsea fluorescentă, pentru a ajuta oamenii de știință să urmărească suprafața de contact. De asemenea, participanților li s-a luat temperatura la intrarea în sala de concert.

Primul dintre cele trei concerte a simulat un eveniment pre-pandemic, fără măsuri de siguranță în vigoare, al doilea a implicat măsuri de igienă mai mari și o oarecare distanță socială, iar al treilea a implicat reducerea publicului la jumătate, și o distanțare de minim 1,5 metri între participanți. Ventilarea s-a dovedit a fi un factor cheie în limitarea răspândirii virusului, potrivit studiului.

Dr. Gabriel Scally, expert epidemiologic și președinte la Royal Society of Medicine, a declarat pentru The New York Times că rezultatele sunt „potențial utile”, dar a avertizat că aceste condiții exacte ale concertelor pot fi dificil de reprodus la evenimente normale, pe o scară mai largă.

Studiul complet poate fi citit aici.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Published November 06, 2020.