Electronic Beats Romania

Expoziția NeoNlitic 2.0 în București

După ce a poposit întâi în Bulgaria, apoi în Ucraina, proiectul NeoNlitic, aflat la cea de-a doua ediție în 2020, va putea fi vizionat de public între 14 și 28 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București.

Ce-a de-a doua ediție a proiectului continuă cercetarea esteticii Cucuteni, dar pe teritoriul Ucrainei, unde e cunoscută sub numele de Tripolie, precum și a culturii Hamangia – faza târzie, în Bulgaria. Acest amplu demers internațional a implicat documentări pe teren ale civilizațiilor neolitice din spațiile român, bulgar și ucrainean și cooptarea unor artiști din cele trei țări în calitate de participanți activi. Inițiativa a culminat cu o primă expoziție, la Muzeul Regional de Istorie din Varna, Bulgaria (9 – 16 octombrie), urmată de o a doua, la Galeria Vernissage din Cernăuți, Ucraina (26 – 31 octombrie).

NeoNlitic 2.0 reunește 21 artiști din 3 țări. Artiști care expun: Alex Manea (RO), Ana-Maria Panaitescu (RO), Astian Rey (UKR), Schoppel Cut (RO), Evghenia Gritscu (UKR), Gergana Ivanova (BG), Denisa Grosu (RO), IRLO (RO), Ina Valentinova (BG), Lora Markova (BG), Neno Belchev (BG), Sofia Hussein (BG), Teodor Ștefan (RO), Tatiana Zubchenko (UKR), Daniel Loagăr (RO) și Andrei Cornea (RO). Alături de ei vor expune și artiștii români invitați – Marian Codrea, Marius Gheorghe, Raluca Băjenaru, Roxana Tomescu și Andreea Toma.

Expozanții aduc la un loc lucrări de mixed media, instalații luminoase, sculpturi din lemn, rășină, metal, picturi, obiecte din ceramică și material textil, animație și video mapping, toate creațiile având ca sursă de inspirație motivele estetice ale culturilor preistorice: Hamangia, Cucuteni-Trypillia și Gumelnița.

Expoziția NeoNlitic este curatoriată de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, doctor în istoria artei și curator independent.

De asemenea, vor fi expuse 21 de artefacte, plastică antropomorfă și ceramică neo-eneolitică, din patrimoniul MNIR, exponate inedite cu valoare istorică și estetică. Este un parteneriat public – privat, arta contemporană – tezaur capabil să aducă în faţa vizitatorilor obiecte care nu sunt prezentate în mod uzual vizitatorilor.

Biletele pentru vizitarea MNIR pot fi achiziționate direct de la casa de bilete a muzeului. Programul de vizionare este miercuri-duminică, orele 09:00-17:00. Vernisajul va avea loc pe 14 noiembrie și va putea fi vizionat online, atât pe pagina de Facebook a NeoNlitic, cât și pe cea a MNIR.

Published November 10, 2020.