Electronic Beats Romania
Telurian

Telurian – compilație Rominimal în ediție deluxe

Acest tribut adus telurului e un joint venture între Zebra Records și Rebel Music.

Casele de discuri românești Zebra și Rebel Music și-au unit forțele la finalul anului trecut pentru a lansat Telurian, o nouă compilație Rominimal menită să promoveze scena electronică românească.

Pentru cine a deschis televizorul mai târziu, știrea despre Telurian a apărut undeva în luna noiembrie a anului trecut, în cadrul interviului cu Dragoș Hriscu (deținătorul clubului Zebra) luat de Victor Dumitrescu. „Practic e modul în care am decis să ne prezentăm publicului ca label, așa cum se cuvine, și să ne prezentăm oficial artiștii. În plus, avem o serie de invitați cu care suntem într-o relație excelentă de mulți ani și care ne onorează cu prezența pe compilație”, spune Dragoș Hriscu aka Grishu.

Într-o epocă în care formate fizice precum vinilul sau caseta iau industria muzicală cu asalt (în unele cazuri chiar dublându-și vânzările), compact disc-ul începe să se bucure și el de o revigorare în industrie, după mulți ani în care a fost ținut în sertar. De altfel, compilația de față e „prima compilație Rominimal” lansată pe format CD.

„În procesul ei de realizare, ne-am lăsat inspirați de frumusețea telurului, un element natural foarte rar, descoperit în România în 1782. De altfel, numele Telurian vine de la telur și e ca un tribut adus originii sale. Suntem fascinați de istoria, povestea, numele, etimologia, structura, unicitatea, strălucirea, proprietățile și utilitățile lui, precum și de lipsa de conștientizare a publicului – așa s-a născut Telurian”, precizează un comunicat de presă.

Tracklistul include 25 de piese, împărțite pe trei CD-uri. La material au contribuit toți artiștii agenției Zebra, precum și alți artiști români invitați speciali precum Rhadoo, Sublee sau Herodot, iar așa cum ne îndeamnă și inițiatorii proiectului, „bucurați-vă de muzică, păstrați-vă atitudinea, stați sănătoși și fiți amabili cu oamenii și natura”.

Între producătorii care au contribuit la realizarea acestei selecții se numără Cally, Vlad Arapașu, Sepp, Metafore, Vincentiulian, Bryz, Vid și mulți alții.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

În funcție de cât de aventurier e spiritul de colecționar din tine, pachetul de față e disponibil pe Bandcamp în două variante: Telurian Deluxe Digipack (ediție limitată la 250 de exemplare, conține 3 CD-uri si o cărticică de 12 pagini, print de lux) sau Tellurium Artwork Collector (ediție limitată la 152 de exemplare unice numerotate manual; conține versiunea deluxe digipack încorporată într-o supracopertă albă – hardcover – lucrată manual, ce reproduce modelul atomic al telurului, cu cei 52 de electroni tipăriți cu argint în relief, având în centru o pastilă de răsină cu aproximativ 1g de telur de puritate 99,999%).

Telurul este un element chimic cu simbolul Te și numărul atomic 52 din Tabelul periodic al lui Mendeleev – fiind cel de-al 26-lea element descoperit în istorie – este extrem de rar (> 1μg / kg) și implicit foarte prețios. Se găsește în natură ca un metaloid numit telurid, amestecat împreună cu aur, argint sau cupru și este singurul element natural descoperit vreodată în România. Etimologic, cuvântul tellurium provine din limba latină, unde tellus înseamnă pământ.

Telurul este un semimetal neradioactiv, dar toxic, găsit în Europa doar în Suedia și România, țara noastră având depozitele cu cea mai mare concentrație (30-40g / tonă). A fost descoperit în 1782 la mina Fața Băii de lângă Zlatna, în Munții Apuseni, și cercetat mai întâi de Franz Joseph Muller, la acea vreme supervizorul minelor de aur din Transilvania în numele Imperiului Austro-Ungar. Telurul a creat mister chiar de la început și emulația din jurul său a stârnit lumea științifică cu dispute temporare, în timp ce frumusețea sa incredibilă a câștigat un interes aparte de la mineralogi și colecționari.

A durat 16 ani și a fost nevoie de mai mulți oameni de știință pentru a fi izolat și identificat ca atare în 1798 de către celebrul chimist german Martin Heinrich Kloproth, care l-a și botezat, timp în care a purtat denumirile semnificative de metallum problematicum și aurum paradoxum.

Suntem și pe social media.

Published January 18, 2021.