Electronic Beats Romania
Faithless

Cum a ajuns piesa Insomnia de la Faithless imnul mai multor generații

La 25 de ani de la lansare, piesa a trecut testul timpului.

Faithless au povestit recent despre cum au ajuns să scrie și să înregistreze piesa „Insomnia” din 1995.

La două luni de la anunțarea primului lor album nou după 10 ani, legendara trupă britanică a dezvăluit într-un interviu pentru The Guardian că piesa avea inițial nouă minute și că MTV i-a forțat să schimbe primul vers din piesă. Inițial versul era “I only smoke weed when I need to” („Fumez iarbă doar când am nevoie”) și a fost schimbat cu „deep in the bosom of the gentle night” („adânc în sânul nopții blânde”).

Sister Bliss a dezvăluit, de asemenea, că piesa, pe care DJ Mag a clasat-o pe locul 14 în lista lor „Top 100 Club Tunes” din 1998, a fost scrisă într-o magazie de grădină. „Acolo își avea atelierul producătorul nostru Rollo Armstrong”, spune ea. „Stăteam acolo toată ziua, iar noaptea puneam în cluburi, așa că mă simțeam permanent ca pe alt fus orar. Așa că mi-a venit titlul „Insomnie” pentru că nu puteam să dorm. Rollo Armstrong nu a cântat cu adevărat la niciun instrument în piesă. El are o afecțiune numită sinestezie în care vede muzica în culori, așa că el descria doar cum dorea să sune ceva. Eram adesea stoned pe vremea aia.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

O treime din Faithless (alături de Sister Bliss și Rollo), vocalistul Maxi Jazz povestește că a scris versurile piesei Insomnia în mai puțin de o oră. „Versurile provin din experiența mea personală”, adaugă el. „Nu sufeream de insomnie, dar pur și simplu aveam un abces pe dinte. A fost atât de dureros încât mă ținea treaz mai tot timpul. Versurile despre a nu avea electricitate și de a ajunge la stilou în întuneric erau, de asemenea, din viața reală … Aveam un contor de energie electrică și când banii se terminau, primeam șase sau șapte lire de credit și apoi – „Boom! – luminile se stingeau. Așa că obișnuiam să scriu la lumina lumânărilor.”

Revizitează videoclipul piesei clasice mai jos.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Noul album de la Faithless se numește „All Blessed” și apare oficial pe 23 octombrie 2020. Primul extras pe single se numește „Synthesizer”, și-l poți asculta mai jos.

Iată un trailer.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Published October 21, 2020.