Electronic Beats Romania
Citește acest interviu exclusiv cu Livio & Roby și află mai multe despre viziunea lor asupra muzicii

Citește acest interviu exclusiv cu Livio & Roby și află mai multe despre viziunea lor asupra muzicii

Am dansat cu Livio & Roby la Citadela, captivați de setul lor imersiv, plin de emoții și frecvențe pozitive. În luna Iulie au lansat Bala Arc, primul release al noului lor label, Tier. Împreună cu George, formează apreciatul act Premiesku, un nume cu ecouri adânci pe scena muzicii electronice internaționale.

Citește mai departe pentru a afla ce am povestit cu Livio & Roby, cu ocazia setului lor de la Citadela Festival, pe scena Telekom Electronic Beats.

 

TEB: În lunga perioadă în care v-ați ocupat de muzică, ați asistat la multe schimbări. Care sunt părțile pozitive pe care le observați în prezent și ce ar trebui revizuit pentru ca scena de muzică electronică să continue să se dezvolte?

Livio: E o ascensiune bună a muzicii și a soundului… Nu cred că ar trebui revizuit absolut nimic și cred că ar trebui să continue treaba asta așa.

Roby: De când a început la noi, mișcarea asta s-a schimbat într-un mod natural și organic, lucru pe care l-am observat și care ne-a plăcut. Cred că este mai ok așa, să crească și să se dezvolte organic decât să se impună anumite chestii și direcții. Mi se pare foarte tare că s-a dus într-o zonă naturală. A crescut natural cu totul, cu soundul, petrecerile și tot ce înseamnă această mișcare.

 

TEB: În curând, urmează să preluați controlul scenei Telekom Electronic Beats de la Citadela Festival, transformând atmosfera din cetate într-o petrecere memorabilă în aer liber. Care sunt elementele cu care aduceți atâția oameni la un loc pentru a-i face să danseze fericiți o noapte întreagă?

Livio: Sunt multe elemente care se combină între ele… este un proces complex. Fiecare are rostul lui, pot fi publicul, promoterii, proiecțiile, locația și multe altele creează o energie pe care o simți în feluri diferite, însă idealul se întâmplă atunci când ele se aliniază.

Elementele noastre sunt simple, muzica pe care o punem și energia cu care o facem, feedbackul primit. Toate astea aduc sau nu artistului o satisfacție, căci, până la urmă, despre asta este vorba. “O treabă aparent ușoară, haha”.

Roby: E un cumul de elemente pozitive și favorabile, mai ales în locația asta și, cum a spus și Livio, toată lumea care participă ne inspiră să punem muzică astfel încât să miște cumva lumea, să se simtă bine și să fie vibe.

TEB: Activați oameni din diferite colțuri ale lumii aproape în fiecare weekend, ținând constant legătura cu ei prin releaseuri captivante. Care sunt sursele de inspirație și cum le transpuneți în sunete?

Livio: Poți pune muzica din inspirație! Însă te poți baza și pe o anumită stare. O stare în care intri pe loc sau în care te bagă anumite elemente. În studio se întâmplă altfel, sunt multe surse care te pot inspira sau de cele mai multe ori ești deja setat pe o idee. În studio se poate întâmpla orice, pleci pe o cale și ajungi pe alta, sunete care curg și idei care nasc idei.

Roby: De foarte multe ori s-a întâmplat să am o inspirație vizuală. Chiar aș putea spune că arhitectura mă inspiră, un oraș sau clădiri, niște fotografii sau niște opere de artă. Depinde. Inspirația mea vine mai mult din domeniul vizual.

Citadela ne-a activat toate simțurile într-un cadru natural feeric – vezi câteva imagini și două videos

TEB: Cum testați noile producții și ce reacții urmăriți să obțineți din partea publicului?

Livio: Nu prea facem producții bazate pe teste, și nu lăsăm lucrurile neterminate pentru a testa anumite piese. Pur și simplu terminăm și aia e. Dacă nu funcționează foarte bine sau nu așa cum te-ai aștepta, pur și simplu o mai lucrăm sau facem cu totul altceva.

Poți, însă, să testezi anumite frecvențe sau volume, lucruri micro, pe care doar tu le auzi sau efectiv o anumită stare sau bucată din ce vrei să auzi. În mare parte, ar trebui să știi ce faci cu ideea ta de la bun început, dar se întâmplă să ai și surprize :))

Roby: Este interesantă întrebarea asta pentru că mi s-a părut tot timpul că este o satisfacție foarte mare, de fapt, în momentul în care ai o producție sau faci o piesă, creezi ceva și după aia o pui și ai un răspuns de la public, iar răspunsul e pozitiv, atunci practic atestă cumva că n-ai muncit în van. Și pentru noi lucrul acesta este o satisfacție, cumva poate e satisfacția absolută ca și artist.

Citadela ne-a activat toate simțurile într-un cadru natural feeric – vezi câteva imagini și două videos / Livio & Roby Citadela TEB

TEB: Care considerați că este rolul artei, în general, și al muzicii, în special, în reactivarea monumentelor istorice din România, cum este cazul castelului Banffy de la Electric Castle, Castelul Teleki de la Awake sau Cetatea Deva, la care puneți muzică în seara aceasta?

Livio: Cred că unește cumva, face o legătură între cultură, artă, unește puțin spiritul muzica și evenimentele de genul acesta dau o culoare nouă petrecerilor și scot în evidență locurile care probabil sunt uitate sau nu, sau mai puțin vizitate și aduc și un aer fresh. Este un trend nou de petreceri care se poartă și ne bucurăm că se întâmplă asta. Cred că toate lucrurile astea sunt niște experiențe pozitive și s-ar putea face din ce în ce mai multe. Am putea ajunge la mai multe evenimente de genul acesta pentru că sunt multe locuri de explorat.

Roby: Am observat mișcarea asta de mai mult timp în afară și mi s-a părut foarte tare faptul că se îmbină cumva arta nouă sau muzica nouă, pe care o facem noi, cu genul ăsta de eveniment cu vestigii și am observat că rezonează una cu alta. Mi se pare un lucru foarte pozitiv, ca să răspund per total la întrebare, pentru că aduce un aer nou cu totul, și în lumea noastră, a muzicii electronice, dar și într-o asemenea cetate. Sunt foarte multe locuri care pot rezona cu muzica asta și mi se pare incredibil de tare.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud's privacy policy.
Learn more

Load content

TEB: Care sunt planurile voastre pentru 2018? Cum arată calendarul vostru de release-uri?

Roby: Avem câteva release-uri care au ieșit deja. Avem labelul nostru nou, Tier, pe care l-am conceput de ceva timp și i-am dat drumul acum câteva săptămâni. A apărut primul release. O să avem un release care apare acum la Kusi Records, la un label german. Mai avem câteva colaborări cu artiști pentru labelul nostru. Sunt mai multe proiecte în curs.

Livio: Și albumul Premiesku la care lucrăm pentru cel de-al doilea proiect live al nostru. E destul de aglomerat.

Avem și surprize. Niște chestii sunt în tratative. Să vedem exact că nu sunt toate confirmate, dar se lucrează, suntem pozitivi.

Roby: Este destul de activ.

 

Alături de Roman Flügel, Hector și Amorf, Livio & Roby au fost prezenți la prima ediție Citadela Festival, 27 – 29 iulie, Cetatea Deva, festival susținut de Telekom Electronic Beats.

 

Citește mai mult: Livio & Roby ne-au recomandat cinci festivaluri de muzică electronică

Published August 02, 2018.