Electronic Beats Romania

Studio Martin: 20 de ani de prezență în undergroundul electronic românesc (II)

După un an în care Studio Martin a stat închis din rațiuni financiare, clubul se redeschide cu un nou management în 2005, sub tutela The Mission, cu un redesign complet în interior, păstrând același format, cu un dance floor ce ocupă mare parte din suprafață, cu întunericul ce definește vibe-ul underground și sound systemul lăudat de toți DJii ca fiind unul dintre cele mai bine calibrate din Europa.

Tot atunci Room Division din Berlin, cu aceeași echipă care s-a ocupat de instalarea LED panel-urilor din cluburile Panorama Bar și Watergate, primește sarcina de a pune în funcțiune imensa instalație LED din interiorul clubului, extinsă de pe peretele din backstage până la jumătatea plafonului.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

A urmat poate cea mai frumoasă perioadă din istoria Studio Martin. Rhadoo, pe atunci rezident permanent, rezuma perfect spiritul clubului într-un interviu acordat în 2006 revistei Beat Factor:

“Pentru mine, Studio Martin e un loc special. Este un loc care, zic eu, față de toate celelalte locuri care au apărut și au funcționat și s-au închis și s-au redeschis de-a lungul timpului, acesta este unul din locurile care și-au păstrat ideea de credibilitate muzicală. Când vine vorba de Studio Martin nu te gândești la mese, nu te gândești la fete, la mașini parcate în față, la DJ-i străini; te gândești că e un club strict legat de muzică. Practic, cu muzica îl corelezi, nu cu vreunul din aceste lucruri. Și zic că este locul în care s-au perindat de-a lungul timpului niște oameni pe care pot să spun că îi respect din punct de vedere muzical, într-o proporție mai mare decât în alte locuri.”

Privind lineupurile din acea perioadă, putem spune acum că Studio Martin a surprins perfect diversitatea incredibilă a scenei electronice. Prin rezidențele lor, Rhadoo și mai târziu Cezar (El Cezere) sau Livio & Roby sub conceptul Children Of House, își cristalizează identitatea muzicală din spatele pupitrului. Derrick May, Juan Atkins și Kevin Saunderson aka The Belleville Three, părinții Detroit Techno, s-au perindat rând pe rând la Studio Martin. Contingentul american este completat de 2 apariții legendare ale lui Moodymann, de câteva performance-uri uber techno semnate de “extraterestrul” Jeff Mills dar și de aerul proaspăt adus de Seth Troxler sau de Damian Lazarus, britanicul adoptat de soarele din Los Angeles. Nu puteau lipsi influențele scenelor reprezentative în Europa atunci când privim la undergroundul electronic. Eclecticul din Berlin și-a făcut simțite extremele: Marcel Dettmann a adus un pic din spiritul Berghain, unde este rezident și astăzi, iar Margaret Dygas a venit cu accentele deep de la Panorama Bar Berlin.

Și dacă tot am ajuns la Berlin, nu putea lipsi vibe-ul minimal. După îndelungi zvonuri și speranțe, la finalul lunii martie în 2006, cu un warmup făcut perfect de Raresh, Ricardo Villalobos își făcea pentru prima dată apariția în România într-un Studio Martin umplut la refuz, în care și un simplu drum la unicul bar presupunea o călătorie de câteva minute bune. A fost momentul care a marcat profund cariera multor DJi români aflați încă la început de drum, lăsând urme adânci și în soundul producțiilor românești actuale.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud's privacy policy.
Learn more

Load content

Craig Richards, rezident Fabric Londra, sau legenda Laurent Garnier, supranumit de Pete Tong “The Techno Wizard”, un obișnuit al Rex Club Paris, au mixat pe rând la Studio Martin.

 

Atrași de notorietatea clubului și de atmosfera creată de un crowd fidel și fin cunoscător, DJii altfel obișnuiți cu scenele uriașe ale festivalurilor de profil, au apărut în programul Studio Martin: Sven Vaeth, Steve Lawler, Loco Dice, Marco Carola, Mathew Johnson, Booka Shade și lista poate continua. Un fief al avangardismului muzicii electronice, Studio Martin devenea locul unde DJii veneau să se exprime liber și cu totul diferit față de seturile lor obișnuite, în fața unui public extrem de pretențios, cu așteptări mai mari decât în alte cluburi cu reputație.

 

Este locul în care Chestionabil Joint devine un label consacrat de petreceri cu lineupuri eclectice prin legendarul party care i-a adus pe aceeași scenă pe Moodymann și Omar S, în același timp în care artiștii locali primeau suportul agenției Mandarina 9.

De numele Studio Martin se leagă și primele petreceri sub titulatura Understand, puse la cale de Kozo, Cezar și Praslea dar și câteva nopți cu Kozo, Dan Andrei și Paul Agripa în lineup, o prietenie care s-a transformat în proiectul Sahau.

Cam în aceeași perioadă spațiul de la balcon, ce putea găzdui câteva zeci de suflete electronice, primește aliasul Room 2, devenind loc de pelerinaj pentru o nouă generație de DJi coaptă în fertilul underground românesc. Adunați sub umbrela defunctei acum agenții Lollipop, Suciu, Emi sau Mauss își încep lungul drum în spatele deckurilor în timp ce sala mare aduce consumatorilor de muzică electronică de calitate un sound nou, mai melodios, un hibrid de deep house amestecat cu influențe black music. Este timpul pentru un pic de Brooklyn underground, cu Wolf + Lamb și Soul Clap, păstrând în același timp contactul cu trecutul glorios prin Hernan Cattaneo, Steve Lawler sau Loco Dice.

Odată cu tragedia Colectiv și cu noile reguli impuse de Inspectoratul de Situații de Urgență, Studio Martin își închide porțile în 2015. A lăsat în urmă 22 de ani de emoții electronice și o amprentă puternică asupra primelor generații de DJi și producători români, schimbând destine, influențând artiști și contribuind substanțial la formarea comunității undeground house & techno așa cum o cunoaștem acum.

Citește mai mult:  Studio Martin: clubul a cărui istorie se confundă cu undergroundul electronic românesc (I)

Published August 11, 2018.