Electronic Beats Romania
Gilles Peterson & Bluey

STR4TA aka Gilles Peterson și Bluey anunță album la Brownswood

O excursie prin jazz, funk și pop, acest album e rezultatul canalizării energiei hrănitoare a scenei Brit-funk de la începutul anilor '80.

Gilles Peterson a colaborat cu Jean-Paul „Bluey” Maunick pentru a revigora energia scenei Brit-funk de la începutul anilor ’80. Prieteni și colaboratori de multă vreme, STR4TA îi vede pe cei doi artiști cum pornesc spre noi posibilități muzicale, pornite din acea eră formativă comună.

Prin intermediul trupei lui Maunick, Incognito (unul din grupurile esențiale din istoria artiștilor de culoare britanici) s-au conectat pentru prima dată.

Pe albumul „Aspects”,  cei doi revizuiesc acea perioadă importantă din ’80 și spiritul care a ghidat-o: autodidact, vitalitatea DIY și o energie aparte construită în show-urile live.

Cu o nouă înclinație către un sunet dezvoltat pentru prima dată de grupuri precum Atmosfear, Hi-Tension, Light of the World și Freeez – cu Maunick de asemenea membru al acestor două formații – acesta e primul material pe care Maunick și Peterson l-au lansat împreună în peste un deceniu.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

În septembrie anul trecut a apărut prima oară single-ul „Aspects”, fără prea multe detalii oferite; ediția limitată de discuri s-a vândut rapid, totuși, și piesa a fost remarcată de Moses Boyd de la BBC Radio 6 Music, dar și difuzată pe KEXP și KCRW, și apreciată de Francois K (Worldwide FM), Trevor Jackson (NTS) și Colin Curtis (Worldwide FM).

Peterson și Maunick au dorit să abordeze muzica de la punctul de plecare care a condus la acele înregistrări timpurii. Asta a însemnat revenirea la epoca în care fiecare dintre ei a pășit pentru prima dată, o perioadă care le-a modelat cariera în deceniile de după.

În acest proiect, Peterson a înțeles mai bine ce înseamnă să fii șef de casă de dscuri, să fii DJ, colecționar și om de radio în același timp. În schimb, Maunick a fost stimulat artistic ca muzician, șef de trupă și compozitor, un om cu un palmares impresionant în ceea ce privește turnee, coloane sonore și single-uri devenite hit.

„Ideea proiectului a fost să surprindă sunetul brut, neșlefuit, moment după moment”, spune Maunick. La începuturile sale, sunetul Brit-funk – și mediul londonez de jazz-funk din care s-a dezvoltat – avea rădăcini în spectacole live, cu o estetică ce rivaliza cu cele ale trupelor de punk din aceeași perioadă. Amintindu-și rolul în acest proces, Peterson spune că el a fost cel care s-a asigurat că lucrurile nu au fost lustruite prea mult. „Am fost acolo în spate, spunându-le, nu, lăsați-o așa, tăiați-o acolo sau pur și simplu folosiți prima înregistrare”, spune el.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Tracklist:

1. Aspects (07:46)
2. Rhythm In Your Mind (03:45)
3. Dance Desire (03:54)
4. We Like It (05:11)
5. Steppers Crusade (05:09)
6. After The Rain (07:01)
7. Give In To What is Real (04:36)
8. Kinshasa FC (05:05)
9. Vision 9 (07:19)

*foto: Casey Moore

Published January 11, 2021.