Electronic Beats Romania
Radio pirat

Colecție de anunțuri și reclame ale radiourilor pirat din UK

Curios să auzi cum sunau anunțurile și reclamele difuzate la posturile de radio pirat din UK din perioada 1984-1993?

Casa de discuri britanică Death Is Not The End a lansat la finalul anului trecut volumul întâi dintr-o colecție amplă ce include înregistrări ale anunțurilor și reclamelor difuzate de diferite posturi de radio pirat din Marea Britanie în perioada 1984-1993.

Radio pirat este denumirea dată unui post de radiodifuziune ce transmite fără permisiune sau prin alte canale legale suprapuse cu frecvențele acestora. Legislația cu privire la radio-urile pirat variază de la un stat la altul. Spre exemplu, în Statele Unite, dar și în mai multe state europene, termenul descrie, de obicei, semnale de difuzare a programelor radio fără licența FM, AM sau unde scurte.

„E dificil să ne imaginăm acum, când există atâtea posturi de radio disponibile, cât de puține alegeri existau pe vremuri”, spun cei de la The Pirate Archive. „Dacă voiai să asculți ceva puțin mai diferit, era cel mai probabil să găsești asta nu la posturile care difuzau din studiouri luxoase de pluș, ci mai degrabă din blocuri turn sau de pe dealuri cu vânt. Acestea au fost zilele de glorie ale radioului pirat de pe uscat.”

Scanând undele unei epoci de aur din istoria Londrei, când cultura sistemelor de sunet dancehall a favorizat agitațiile timpurii, Death Is Not The End prezintă în acest material unul dintre epicentrele muzicii rave din Marea Britanie, cu o colecție semnificativă de reclame la aproape orice; de la saloane grecești la reuniuni școlare, magazine video, linii de date, linii telefonice de asistență pentru droguri, care serveau drept interludii la diferite piese jungle și house imprimate în memoria colectivă.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Selecția de față vorbește despre inimitabila diversitate culturală a Londrei, reprezentând miriade de voci și arome care alcătuiesc mozaicul stilistic al orașului și care au influențat profund cultura pop și cea a muzicii de dans britanice.

Dacă ți-au plăcut sondajele radiofonice ale americanilor de la Sublime Frequencies, asta s-ar putea să-ți placă și mai mult.

*foto principală: Ryan Stefan

foto: David Corio
foto: David Corio

În anii ’80, o nouă generație de posturi de radio pirat a explodat pe undele FM britanice. Pe măsură ce popularitatea lor a crescut, au condus la o mișcare care a reunit prima generație multiculturală a Marii Britanii sub steagul culturii clubului.

Urmărește mai jos un film documentar prezentat de Rodney P (a cărui carieră de rapper nu ar fi fost posibilă fără radiourile pirat), ce prezintă o istorie alternativă a Marii Britanii în anii 1980 – o perioadă de antreprenoriat și revoltă socială.

This element will show content from various video platforms.
If you load this Content, you accept cookies from external Media.

Load content

Foto: Abderrahmane Meftah @ Unsplash
Foto: Abderrahmane Meftah @ Unsplash

Published January 07, 2021.