Electronic Beats Romania
Conferințele Pivotal

Conferințele Pivotal – dialog despre starea și evoluția scenei de club

Pivotal este un nou proiect discursiv, lansat la finalul anului trecut. Inițiativa își propune să creeze o punte de legătură între micro-comunitățile dezvoltate în ultimii ani pe scena locală de muzică electronică și de club.

Cu două conferințe publice până acum, ce au avut loc în clubul Expirat din București, Pivotal își propune să puncteze modul în care a evoluat scena de club românească, precum și identificarea elementelor ce ar putea fi îmbunătățite.

Pentru a afla mai multe despre această inițiativă, am vorbit cu inițiatorii proiectului, Mihai Dragomir și Răzvan Sîrbu.

Conferințele Pivotal
Conferințele Pivotal

Există un cerc vicios în care publicul nu dorește să experimenteze ceva nou, iar cluburile nu pot oferi ceva ce nu se cere. Nu este singura problema, dar considerăm că e principala.

Ce este Pivotal și cum a început?

Pivotal s-a născut din dorința noastră (Răzvan Sîrbu și Mihai Dragomir – cu un important ajutor din partea Sînzianei Baltac), de a demara o platformă concentrată pe dialoguri ce au că subiecte starea scenei de club din România, care ulterior să genereze soluții pentru o evoluție sănătoasă și diversă.

Ce încercați să aduceți nou sau diferit în cultura de club prin această inițiativă?

Încercăm să creăm context pentru un dialog deschis între toate părțile implicate direct în scenă muzicii electronice. Considerăm că împreună este singurul mod în care putem îmbunătăți cursul pe termen lung al comunității. Nu e ceva nou sau diferit, dar este necesar având în vedere statusul actual al scenei.

Apropo de scenă, cum vi se pare că se mișcă lucrurile acum la nivel local?

Scena actuală este dezvoltată; comunitatea e una destul de atentă, dar lipsește dorința oamenilor pentru varietate. Există un cerc vicios în care publicul nu dorește să experimenteze ceva nou, iar cluburile nu pot oferi ceva ce nu se cere. Nu este singura problema, dar considerăm că e principala.

În momentul actual există doar trei localuri în care se promovează și altceva față de ceea ce se cere, dar o fac într-o măsură pe care și-o pot permite, iar numărul promoterilor care accesează și alte zone se micșorează de la an la an.

Fără sprijinul publicului nu poate exista o scenă diversă, calitativă și sănătoasă. Însă se poate schimba ceva prin plata biletului/intrării, prin prezența la evenimentele necunoscute lui, dar în care clubul / organizatorul de evenimente în care are încredere le promovează, prin semnalarea problemelor (atunci când acestea apar) și taxarea lor în cazul în care e necesar, și așa mai departe.

Conferințele Pivotal
Conferințele Pivotal

Ce subiecte ating conferințele voastre?

Primele teme abordate sunt de introducere și analiză pentru o înțelegere mai profundă a ceea ce înseamnă scenă de club actuală. Pe baza acestor discuții o să stabilim ce subiecte sunt necesare și importante pentru rezolvarea problemelor.

La prima conferință, ce poate fi urmărită mai jos, am făcut o paralelă între scenă de club a anilor ’90-2000, ceea ce a însemnat un început mai concret în România al scenei, și anii prezentului. I-am avut invitați pe Cosima Opârtan de la Corp., echipa Playedby, Iulian Cuculea aka Ada Kaleh, Doru Cosmulescu aka Kosta și Antonio Nartea de la Platforma Wolff și Nipple’s Delight.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

La a doua conferință ce a avut loc joi, 13 februarie la Expirat, s-a analizat scena de club și perspectivele ei, subiect dezbătut de Alexa Gomboș de la Kristal, Codin Orășeanu de la Black RhynoCosima Opârtan de la Corp.Daniel Otopeanu de la Holiday MoodPicnic FonicMusai Fest și Dragoș Rusu.

Ce urmează?

Obiectivul nostru, așa cum am spus și mai devreme, este de a crea un context public în care se discută starea și evoluția scenei de club. Dorința noastră este ca pe baza acestor întâlniri să apară și schimbările în bine. Credem că acest tip de dialog are o importanță esențială și poate ajuta pe termen lung la dezvoltarea și sănătatea comunității din care facem parte cu toții.

Anul aceste avem plănuite patru conferințe, care vor fi urmate de show-uri live cu care ne dorim să prezentăm o altă latura a muzicii electronice. Pentru primul live de anul acesta am prezentat pe 13 februarie un experiment audio / video ce va avea loc o singură dată. I-am avut pe Mihai Câmpineanu (fondator al trupei Șuie Paparude) și Cristian Munteanu alias Cristi Cons (parte din proiectele Amorf – alături de Vlad Caia și Mischa Blanos – SIT, și owner al label-ului Amphia) și Dreamrec. Aceștia au acceptat propunerea noastră de a face un live performance în premieră, un mix hibrid, venind fiecare cu viziunea proprie si contopind cu imagini generate direct din sunetele redate.

Următoarea conferință va avea loc pe 21 mai, tot la Expirat.

Published February 14, 2020. Words by TEB Team.