Electronic Beats Romania
Telekom Electronic Beats

Telekom Electronic Beats a debarcat în România cu două zile de live acts și dj sets memorabile

Timp de două zile, Marea Debarcare Telekom Electronic Beats a creat un spațiu unic în București, eliberându-ne de griji și deadline-uri, aducându-ne împreună prin intermediul pasiunii pentru muzica electronică pentru a experimenta performance-uri excepționale Modeselektor, Nightmares on Wax, Golan, Otherside, Yelllow, Temple Invisible și alți artiști interesanți. Control Club, un punct de reper pentru muzica alternativă bucureșteană, s-a aprins magenta, redecorat cu o serie de printuri Roisin Murphy, Gorillaz, Grace Jones și Nina Kraviz, televizoare, proiectoare, lumini, iar în Sala Berlin am văzut documentare proiectate în parteneriat cu DokStation. Am adus oamenii aproape unul de celălalt la nivel fizic prin conceptul TeleDisko, o cabină telefonică transformată într-un micro dancefloor în toată puterea cuvântului, cu un playlist la alegere, fum și jocuri de lumini.

Am privit muzica electronică din perspectiva unei experiențe și a unui stil de viață, oferind pentru 2 zile nu doar o simplă înșiruire de trackuri mixate. Continuă să citești pentru a afla ce a fost remarcabil la Marea Debarcare Telekom Electronic Beats în România.

DAY 1

Terasa Control Club 

Aproape 14 ore în spatele deckurilor, Disco Sigaretta au asigurat fondul sonor în timpul zilei cu un amestec balearic în care editurile personale au făcut trecerile fluide între funk, soul și disco. BPM-ul a crescut odată cu mutarea „acțiunii” în sala mică din Club Control, către house & techno.

În fiecare seară de la 19:30 Club Control s-a metamorfozat în sală de proiecții de film, două incursiuni în cultura discretă a muzicii electronice: caruselul carierei lui James Lavelle – The Man From Mo’Wax și We Are Modeselektor, lung-metrajul care urmărește cariera a doi tineri născuți și crescuți în suburbiile Berlinului de Est, ajunși să fie cunoscuți la nivel mondial.

Pe seară, am avut ocazia să stăm de vorbă cu unul dintre membrii trupei Otherside. Victor Bourosu, aka Viky Red, ne-a povestit despre noul single Buffer lansat în urmă cu o săptămână, seria de concerte din Chișinău, următorul lor videoclip care este deja în lucru și viitorul album.

Otherside au fost primul concert care a deschis festivalul Telekom Electronic Beats, iar cei patru membri – Andi (ableton live), Radu (bass), Victor (voce și keyboards) și Hanes (drums) – energizează publicul cu un sunet specific și aparte, from the otherside, creând contextul ideal pentru o seară plină de culori și vibrații pozitive.

Urmează să ne vedem cu ei în curând la Electric Castle, unde Telekom Electronic Beats pregătește o serie de surprize.

Ne-am bucurat să vedem că Nightmares on Wax au cântat în formula completă, cu Sadie Walker (voce / compoziție), Leigh Stephen Kenny aka LSK (voce / compoziție), Jazz Doctor (keyboards și vibrații), Grant Kershaw (toboșar), George Evelyn și că au adus cu ei o geantă plină de viniluri, CD-uri și tricouri care au fost epuizate instant.

Live performance-ul lor este impresionant de precis și bine pus la punct, astfel că toate melodiile s-au auzit mai bine decât înregistrările. Ne-am bucurat de momente și pasaje în care, pur și simplu, spațiul și timpul se dilată, iar călătoria parcă durează o veșnicie. Piesele cunoscute au fost cântate în cor și este surprinzător câți dintre voi știați versurile.

Este remarcabilă dimensiunea socială pe care George Evelyn o adaugă muzicii prin proiectele colaterale pe care le prezintă atât de pasionat în cadrul evenimentelor, promovând și încurajând oameni din industria muzicală să creeze noi oportunități cu impact pozitiv pentru copii defavorizați.

Din interviul cu Andi pentru Telekom Electronic Beats, înainte de concert, am descoperit că trupa YellLow, compusă din Luiza (voce), Radu (bass) and Alex (tobe) și Andi (keyboard, samples și FX), a concertat recent în Beijing „unde oamenii abia așteptau să consume ceva european”. Proiectul lor îmbină „digitalul cu elemente analog”, iar pentru acest eveniment special au pregătit două piese noi, pe care le-au cântat alături de Costin Roșu (saxofon) și Alex Gavrilă (chitară). Andi ne-a mai spus că urmează să lanseze un single cu clip și că se pregătesc pentru un festival în Munich.

YellLow a încheiat prima seară a festivalului Telekom Electronic Beats târziu în noapte, într-un lung șir de aplauze și aprecieri din partea celor prezenți.

 

DAY 2

Într-o perioadă dominată de digital, pasiunea pentru formatul fragil al discurilor de vinil conectează colecționari de release-uri vechi și amatori de muzică nouă deopotrivă. Sâmbătă 14 aprilie, terasa Control a găzduit un târg de viniluri second hand, unde și-au găsit locul deopotrivă albumele anilor de glorie ai muzicii ușoare românești, jazz obscur lansat de Electrecord în anii ‘80, muzică electronică experimentală estoniană sau legende rock din anii ‘70.

Ziua a fost super însorită, iar ritmurile tropicale mixate cu house și techno de duo-ul Mango Bango au animat terasa clubului Control până la apus. După ceva timp, s-au mutat în sala mică pentru a da volumul mai tare, anticipând o seară de neuitat.

Live performance-ul Temple Invisible a schimbat cu totul perspectiva, prin muzica lor care redefinește spațiul într-un mod cinematografic. Plecând de la elemente simple, piesele se transformau rapid în compoziții complexe, în care vocea Irinei Bucescu amplifica sunetele produse de Costas Ivanov, purtându-ne mai bine de o oră prin templul sonor și invizibil.

Explozivi și plini de energie pozitivă, Golan surprind publicul de fiecare dată cu un spectru larg de ritmuri și teme cu care construiesc captivantul live performance. Instrumentele lui Alex, alături de Mihai și percuțiile lui Ernesto, ne-au făcut să trăim intens fiecare moment, stârnind emoții și mișcări din toate extremitățile.

Greu de descris în cuvinte cum sună Modeselektor, însă cu siguranță a fost o experiență și un experiment unic. Gernot Bronsert nu a lăsat o secundă cele 3 cdj-uri și mixerul, punea câte două – trei piese în același timp, le oprea, adăuga efecte, trecea de pe un canal pe altul aproape fără să utilizeze căștile. Un dj set cum nu am mai auzit demult, care intuim că v-a transpus din sala Berlin, în Berlinul anilor ‘90 și înapoi în prezent cu cele mai atipice beat-uri de techno, distorsionate constant de Sebastian Szary. Cei mai norocoși dintre cei prezenți, care au dansat până dimineață aproape de scenă, s-au bucurat de o serie de poze inedite și câteva pahare de șampanie alături de Szary.

O seară memorabilă, în care tot clubul a rezonat cu o mulțime de producții Monkeytown Records, piese noi, piese vechi, Underwold, dansând și, probabil, răgușind până în zori.

Suntem curioși să vedem fotografiile și videourile voastre cu cele mai interesante momente din cadrul festivalului Telekom Electronic Beats.

Photo Credits: Năluca

Citește mai mult: Îți dăm șansa să creezi viitorul Telekom Electronic Beats

Published April 17, 2018.