Electronic Beats Romania
Cum au ajuns australienii să aprecieze soundul house & techno made in Romania

Cum au ajuns australienii să aprecieze soundul house & techno made in Romania

Chiar dacă sunt despărțite fizic de vreo 15.000 km, România și Australia au găsit un canal de comunicare și un limbaj comun: cultura underground a muzicii electronice. Hype-ul soundului românesc și-a găsit ecou și în Sydney prin pasiunea lui Anthony și Jared, 2 tineri australieni, care au pus de câțiva ani bazele proiectului UNIC.

Prietenia celor 2 s-a legat acum 5 ani prin intermediul unor prieteni comuni care organizau party-uri house & techno în Sydney. Chiar dacă activează în domenii profesionale total diferite (Anthony are propria companie de construcții în timp ce Jared este poștaș pedestru), amândoi împărtășesc, pe lângă dragostea pentru drumeții, plimbări cu bicicleta sau camping, și pasiunea pentru muzică electronică. O pasiune de altfel descoperită la vârste fragede: Anthony a trecut întâi prin hip hop, bass music și trance până a ajuns la house & techno, pentru ca mai apoi să devină dependent de formatul de vinil și de hipnoticul din soundul minimal românesc, un sound ce are nu doar un beat excelent, dar atinge și un nivel spiritual. Jared a crescut cu ritmul în sânge datorită pasiunii pentru percuție. Chiar dacă nu s-a materializat într-o profesie, l-a adus aproape de muzica electronică, pe care a început s-o exploreze febril, trecând prin breaks, disco, electro, progressive house, oprindu-se într-un final la versiunea minimalist stratificată a soundului techno.

Am stat de vorbă cu australienii care promovează sound-ul electronic românesc la Antipozi

Promovând în seria de mixuri și câteva dintre secretele bine ascunse din underground-ul românesc, a fost o chestiune de timp până să venim în contact cu platforma australiană UNIC. Curioși din fire, i-am luat la întrebări pe Anthony și Jared despre cum se vede scena minimal house din România în Sydney, cum au ajuns să promoveze acest sound și ce planuri de viitor au, în contextul unei curent din ce în ce mai puternic în această direcție în underground-ul electronic de la Antipozi.

“Jared locuia în Canada dar am păstrat comunicarea pentru că rezonam cu aceleași beat-uri. Se întâmpla în 2015, an în care începusem să strângem muzică de la artiști români, ucrainieni, francezi, germani, din mai multe colțuri ale Europei… în principiu urmăream sound-ul specific minimal techno. Ciudat sau nu, amândoi ne gândeam în același timp la un concept de brand așa că în momentul în care am pus ideile la comun am decis să integrăm totul și să creăm Unic. Ne doream un brand care să rezoneze atât cu publicul român cât și cu cel australian așa că numele trebuia să asigure această coeziune. Am ales Unic tocmai pentru că este un cuvânt românesc ușor înțeles și de alții, cuvânt ce punctează unicitatea sound-ului pe care îl promovăm.”, ne-a explicat Anthony pe scurt evenimentele din spatele numelui Unic.

 

Telekom Electronic Beats (TEB): În primul rând, cum se prezintă scena underground electronică în Sydney în 2018?

Unic: Sydney a avut tot timpul o scenă underground foarte bună. Sound-ul House & Techno s-a simțit puternic în peisajul muzical al orașului, sunt câteva locuri ce găzduiesc regulat evenimente de gen. În ultimii ani, viața de noapte din Sydney a avut de suferit, fiind victimă a legislației dure aplicate localurilor. A fost o perioadă dificilă pentru promoteri și DJi și asta a venit cu un preț mare, multe din cluburile legendare fiind nevoite să-și înceteze activitatea. Guvernul preferă dezvoltări imobiliare în locul culturii underground. Dar asta n-a împiedicat câteva grupuri de oameni să continue să promoveze acest sound. Crew-uri dedicate cum sunt Mantra Collective, Lokomotiv sau Roots s-au dedicat în a promova soundul românesc, odată cu alte forme de house & techno, cu ajutorul unor evenimente în locații underground extrem de cool.

 

TEB: Povestește-ne puțin de conceptul din spatele Unic

Unic: În primul rând Unic este un brand ce urmărește scena underground ca un întreg. Promovăm artiști, proiecte și inițiative creative de pe scena muzicală de minimal, ce împărtășesc aceleași viziuni. Formatul de vinil vine ca parte integrantă a misiunii noastre: felul în care este redat sau ascultat. Este o anume căldură în vinil ce este apreciată chiar și de cei care abia au intrat în contact cu el. În al doilea rând, este o resursă infinită de talente peste tot în lume ce sunt influențate de soundul specific românesc, în special în Australia. Cum mișcarea underground locală a început să se facă simțită din ce în ce mai mult, ne-am dorit să promovăm artiști australieni și în alte colțuri ale globului, în același timp conectând crowdul Aussie cu artiști de pe alte continente. Unic este o platformă comună.

Am stat de vorbă cu australienii care promovează sound-ul electronic românesc la Antipozi

TEB: Unic este doar despre minimal?

Unic: La bază este vorba de sound-ul minimalist din house & techno. Însă pe lângă asta, inspirația și influențele aduse de producători în această zonă fac ca paleta sonică Unic să fie mult mai extinsă. Din postura noastră de colecționari de muzică, am observat aceste influențe în curentul minimal. Elemente jazz & progressive la Doubtingthomas, inspirații electro în producțiile Z@p, ritmurile breaks ale lui Silat Beksi… toate acestea sunt mai mult decât simplu minimal. Soundul minimal este doar un punct de referință pentru spectrul muzical pe care îl explorăm. Un punct de referință ce se hrănește cu inspirație din mai multe surse muzicale.

 

TEB: Cum arată scena românească privită tocmai din Australia? Care este reacția publicului atunci când este expus la soundul românesc?

Unic: E o anume fascinație legată de scena românească, aici în Australia. Ambele părți au aceeași pasiune pentru muzica generatoare de idei creative. Pentru noi scena românească arată ca o comunitate de artiști, producători și promoteri ce se prezintă sub forma unei mari familii și acesta este unul dintre cele mai importante lucruri. Același lucru se simte și aici, oferind o direcție a scenei pentru oameni provenind din diferite domenii creative. Crowdul a început să recunoască groove-ul românesc din ce în ce mai mult, impactul este fantastic.

 

TEB: Ați inclus câțiva artiști români în seria Unic de mixuri. Care este motivul real din spatele promovării soundului românesc?

Unic: Credem cu tărie că împactul muzical al scenei românești va continua să se simtă pentru mulți ani de acum înainte, iar în Australia sunt artiști care au realizat deja acest lucru. Minimal house & techno sunt conectate intrinsec la o sensibilitate tribală ce se tranformă deseori într-o călătorie spirituală. Nu e doar muzică, este un stil de viață. Acest sound rezonează cu tine la un nivel mult mai profund, aproape spiritual. Oamenii vorbesc despre puterea muzicii, dar ce generează cu adevărat această putere? Felul în care linia melodică și ritmică a producțiilor românești se conectează cu oamenii este extrem de puternic: energia pozitivă creată, colaborările generate…

 

TEB: Aveți un producător român preferat?

Unic: Sunt extrem de mulți producători pe val în acest moment și, sincer să fiu, preferatul se schimbă constant. Artiștii cu care lucrăm la labelul Unic (BRYZ, Dragutesku și RQZ) sunt printre preferații noștri în acest moment. Ada Kaleh este un adevărat artist, un magician în toată puterea cuvântului. Alte nume de artiști includ Vlad Arapasu, Andu Simion, Triptil și RQZ.

Am stat de vorbă cu australienii care promovează sound-ul electronic românesc la Antipozi

TEB: Ce urmează la Unic?

Unic: Primul release pe vinil, Visions, va începe distribuția cât de curând: un VA cu track-uri semnate Dragutesku, BRYZ, Silat Beksi & RQZ, producători pe care îi admir și îi respect. Între timp am primit master-ul pentru release-ul cu numărul 2 despre care nu putem dezvălui foarte multe: este vorba despre un producător de care suntem pur și simplu îndrăgostiți în acest moment. Felul în care produce muzică și felul în care evoluează în plan muzical sunt incredibile. Cât de curând vom lansa și website-ul nostru, cu câteva interviuri și o selecție de artiști pe care îi apreciem. Pregătim și o serie evenimente Unic în Australia.

 

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud's privacy policy.
Learn more

Load content

TEB: Aveți în plan să aduceți artiști români în Australia?

Unic: Cu siguranță. Deja căutăm artiști care se potrivesc viziunii noastre pentru un turneu în Australia anul viitor. Vom construi în direcția unei colaborări între agenții de booking din România și din Australia astfel încât artiștii români să poată veni mai des la evenimente aici.

 

Citește mai mult: Cum a devenit soundul românesc faimos pe scena techno cu ajutorul a 5 labeluri

Published August 10, 2018.