Electronic Beats Romania
Artista palestiniană de muzică electronică Sama 'Abdulhadi, aka SAMA'

Sama’ Abdulhadi a fost eliberată din închisoare

Artista palestiniană a ieșit pe cauțiune după 8 zile de detenție.

Artista palestiniană de muzică electronică Sama ‘Abdulhadi, aka SAMA’ a fost eliberat pe cauțiune.

Artista techno a fost eliberat pentru o garanție în numerar de 500 de dinari iordanieni (705 USD), după opt zile într-o închisoare din Ierihon. Cu toate acestea, ea încă se confruntă cu doi ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată și nu poate părăsi Palestina în timp ce este investigată pentru acuzațiile de profanare a unui sit religios și încălcare a protocolului de sănătate Covid-19.

Abdulhadi a fost reținută de Autoritatea Palestiniană pentru că a găzduit și a pus muzică la un eveniment privat din data de 27 decembrie la un hostel din zona sitului Nabi Musa. Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de patru sesiuni de streaming prezentate de către Beatport.

„Abdulhadi riscă până la doi ani de închisoare dacă este acuzată”, se arată într-o declarație Beatport. „Nu a fost încă pusă sub acuzare și așteaptă decizia procurorului general dacă acuzațiile vor fi urmărite sau nu, în urma rezultatelor finale ale anchetei”.

Eliberarea Samei Abdulhadi a urmat unei campanii de sprijin din întreaga lume, cu o petiție Change.org care a adunat peste 100.000 de semnături. Sute de artiști și DJi din comunitatea muzicii electronice (precum și legende ca Brian Eno și Roger Waters) au solicitat eliberarea ei.

„Sunt în siguranță și aș dori să mulțumesc tuturor celor care au vorbit în sprijinul situației mele și au cerut eliberarea mea imediată”, a spus Sama în comunicatul celor de la Beatport. „Sunt copleșită de sprijinul colegilor mei muzicieni, artiști, activiști și al întregii comunități muzicale. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au făcut să mă simt atât de susținută. În acest moment, vreau doar să petrec timp cu familia mea.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Beatport relatează că Abdulhadi a fost comisionată să filmeze o rezidență în patru părți timp de o lună la sfârșitul anului 2020, cu scopul de a prezenta scena muzicală din Orientul Mijlociu și Palestina. A treia locație a rezidenței, bazată pe show-ul solo de cinci ore al lui Abdulhadi, a avut loc în curtea unui hostel de pe proprietatea sitului istoric, turistic și cultural Nabi Mussa. Evenimentul a fost aprobat în scris de către directorul general al Ministerului Palestinian al Turismului. Spectacolul a fost privat, cu un total de 30 de persoane prezente, între care prieteni și echipa tehnică. Înregistrarea evenimentului s-a încheiat când un grup a intrat în sit și le-a spus oaspeților să plece, cerând protecții religioase pentru locul respectiv.

Resident Advisor precizează că atunci când au apărut imagini de la petrecere pe rețelele de socializare, s-a stârnit instant un val de reacții negative care au luat cu asalt internetul, cu acuzații legate de consum de alcool și droguri, precum și femei dansând goale. Acuzatorii spun că evenimentul a avut loc în cadrul moscheii, ceea ce era considerat lipsit de respect. De fapt, site-ul Nabi Musa este împărțit în două: o moschee împreună cu un altar destinat rugăciunii și un spațiu separat unde a fost construit un hostel, alături de un bazar. Evenimentul a avut loc în acesta din urmă.

Opinia publică e de părere că Sama a fost un țap ispășitor în această poveste, o victimă colaterală a acțiunilor unui guvern instabil. De pildă, Yazan Khalili, organizator cultural pe scena palestiniană și cofondator al Radio Al Hara, spune că detenția lui Abdulhadi și discursul public aprins sunt lucruri familiare. „Când muzica este prea occidentală sau prea experimentală pentru localnici, comunitatea o atacă”, spune el. „Atunci, în loc să te apere, Autoritatea Palestiniană se alătură atacatorilor. Instabilitatea standardelor Autorității Palestiniene face imposibil să ai încredere că te afli într-o comunitate care poate fi guvernată de lege. Legea nu ar trebui să se schimbe conform opiniei populare.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Urmărește-ne pe social media.

Published January 04, 2021.