Electronic Beats Romania

Ruxandra – un fashion label cu sonorități underground

Cum ar fi să porți o haină cusută cu muzică? Unde se întâlnesc arta designului vestimentar și muzica?

Înainte să le porți la club (într-un viitor apropiat) sau să le vezi în garderoba unui prieten stilat, hainele au propria lor poveste. Exemplul de astăzi, hainele by Ruxandra, te transportă într-un stil personal dinamic, metaforic, curajos, ca un fusion de calitate.

Presupun că cei care apreciază experiențele multisenzoriale au asociat nu de puține ori un articol vestimentar cu un cântec, un stil muzical, un mix sau un concert. Dar cum ar fi să știi de la ce muzică a pornit creatorul, ce a ascultat în atelier sau în ce atmosferă a făcut primul shooting cu hainele respective?

Varietatea influențelor muzicale este un dat, întreaga filosofie a brand-ului Ruxandra se bazează pe un mix de culturi. Pe lângă pasiunea pentru pian și balet din copilărie, care atrage după sine preferința pentru muzică clasică, o reprezentare corectă a playlistul ei actual îi include și pe Roisin Murphy, P.J. Harvey, U.N.K.L.E, Kraak&Smaak, Amnesia Scanner, NU sau Acid Pauli.

Dimensiunea world music transpare direct din anumite detalii ale colecțiilor Ruxandrei, la fel și hibridizarea cu digitalul, cu electronica – colecția nouă (Love U Rotten – nu are legătură cu Sex Pistols) păstrează doar corpul modelului, nici urmă de figură sau fizionomie. Capul este înlocuit de reprezentări dintr-un univers paralel, cu o tentă ce poate părea stranie și misterioasă până accepți să accesezi lumea în re-construcția pe care o propune această nouă colecție.

Revenind la întrebarea de început: cum poți știi dacă frecvența muzicală pe care ți-o inspiră un anumit outfit se suprapune într-o anumită măsură cu preferințele designerului? În momentul când am văzut lookbook-ul colecției m-am gândit că Ruxandra s-a trezit ascultând Sexual Sportswear a lui Sebastien Tellier și apoi a făcut un casting pe piesa The Sensual Woman de la Herbalizer.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Am ajuns la logo-ul care reprezintă o mână robotică în toată… normalitatea ei. Aici mi-am dat seama că posibilitățile de interpretare sunt infinite și că în mod cert nu ai cum să găsești din prima zona de confluență între (să spunem) Carpenter Brut și Michelle Gurevich. Pentru că stilul Ruxandrei reprezintă alegerea femeilor contemporane, independente și grațioase, periculoase și fragile în același timp.

Provocarea de a afla cum sunt cel mai bine reprezentate creațiile Ruxandrei m-a adus față în față cu creatoarea, care a acceptat să răspundă câtorva întrebări de diagnostic muzical.

Care e legătura între muzică și fashion, din puctul tău de vedere?

Cred că muzica e un stimulent extrem de puternic. Accentuează anumite trăiri, sentimente, momente și, uneori, chiar le schimbă. Pentru mine muzica și moda sunt legate de libertate, eliberare, descoperire a propriei persoane, având un scop comun în a te face să te simți mai încrezătoare, mai bine cu tine.

In legătura directă cu munca mea, muzica are un rol destul de important pentru că brand-ul Ruxandra este unul tânăr, energic, în care mă implic total: de la schița de design, drapaj, tipare și prototip, la estetica broderiilor 3D și mai ales la o abordare sustenabilă a întregului proces. Sunt acțiuni foarte diferite care au nevoie de o stare de spirit diferită. Acest lucru mă face să ascult muzică variată. Pentru tipare am nevoie de concentrare, asa că Malcolm Mclaren (mai ales Madame Butterfly, L’Oiseau Rebelle si piesele lui mai domoale) este o alegere frecventă pe care o fac pentru a aduce culoare muzicii clasice: Debussy, Boulez și Stravinsky. Broderiile 3d necesita multă răbdare, nu vrei nimic agitat pe fundal pentru ca aici nervii sunt întinși la maxim! Videoclipurile de making off de la Dior sunt o minciună, toata lumea se enervează cand vine vorba de broderie. No Excuses (Air France) sau J.Viewz (Oh, Something’s Quiet, the rehersal version cu Kelli Scarr) readuc pacea și armonia în atelier…Pentru vopsitul de textile, care se desfășoară în aer liber (my favourite) pot să merg pe ceva oricât de agitat, pentru că totul se mișcă foarte repede; poate Skunk Anansie sau Nine Inch Nails; totul e să aducă energie!

Și că tot a venit vorba de atelier, aici se întrepătrund mai multe gusturi muzicale. Nicio doamnă croitoreasă nu va lucra în liniște și armonie pe Brazen. Sigur o să aud din fundal: „Ruxandraaa ce tot țipă fata aia așa, îmi zăpăcește creierii!”. Așadar, muzica lui Sebastien Tellier will do the thing. De zile de naștere un Celentano este solicitat si primit. Fiecare are propriul gen muzical preferat și încerc să respect asta.

Când vrei să intri într-o anumită dispoziție creativă, apelezi la muzică? Te folosești de muzica pentru a schimba un design? 

Categoric! În colecția ‘Love u Rotten’ sunt garments care au pornit având ca inspirație o piesă muzicală: Am o jachetă, Serpent Jacket (cu o formă inserată de  șarpe care se încolăcește după gât în forma unui guler), care a pornit de la o melodie ce îmi induce un fel de transă de câte ori o ascult: Snake Woman de la Michelle Mays. Într-o serie de tricouri am introdus coregrafii, pasi de dans și note muzicale care arată spectaculos! La final toate semnele adunate aduc a ceva alien.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Uite, o sa aleg un item, Seashell Dress, pentru că este fluidă, drapată dintr-o singură bucată de mătase naturală, cu multe elemente marine care s-au agățat de ea si acum sunt un organism. Mi se pare o rochie cool de dansat pe stradă.

Ce cântec s-ar potrivi cel mai bine cu rochia din imagine?

Hm…This one is a very wild one so…  Pill Couple, Wagging. E funny că ai ales o rochie foarte greu de realizat și foarte modernă. Rochia mini este dintr-o singură bucată de mătase, printată cu un design propriu și partea fun este cum stă pe tine.. exact cum spune Pill, ‘the devil in disguise’.

Dar pentru poza de mai jos?

He! Cămașa face parte tot din ‘Love u rotten’, colecție dedicată naturii și inspirată de perioada pandemiei când îmi plimbam câinele singură prin parc. Vedeam pentru prima oară cum răsar flori printre dalele de beton pentru că, stând în casă, le dădeam voie. Este piesa mea preferată. Se închide într-un mod aparte si este styled cu o fustă purple brodata cu figura unui pinguin. Îl vedem cum se aruncă în apă și îmi amintesc de o piesă foarte draga mie: Hooting & Howling de la Wild Beasts.

Anul trecut am petrecut cu toții mult timp în casă. A fost ceva care ți-a atras atenția din lumea muzicală în 2020? 

Eu am fost norocoasă. Am lucrat singură din atelier, ceea ce a fost mai greu, dar totusi mi-am putut desfășura activitatea. Fiind singură, m-am răsfățat. M-a captivat albumul Elei Minus, Acts of Rebellion. Este foarte divers, are câte o piesa pentru fiecare activitate a mea.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

În curând s-ar putea să ajungem și la concerte. Ce ai purta la un prim concert de după pandemie?

Am o rochie în lucru chiar în acest moment, The Rope Dress, cu spatele gol din mătase neagră, și un roșu închis la interior. În jurul gâtului are o coadă foarte lungă, care se mișca odată cu tine. Acum că mă gândesc, poate e cam mult pentru un concert, dar știi cum e, nu am mai ieșit de mult din casă!

Dar dacă stai cu prietenii în casă și vedeți un concert live stream?

Clar aleg un tricou cu note muzicale de care iți spuneam și o fustă pe negru pentru că e simplă și confortabilă. Iar ca sa îmi dau în petec aș adăuga și o geantă spinoasă  pe care aș ține-o tot timpul lângă mine pe canapea. Să nu fiu un designer care își face singur toate hainele și accesoriile, pantofii îi iau de la MM like a pro.

Dacă ar fi să creezi o rochie pentru orice artist, pe cine ai alege? 

La orice oră din zi și noapte Róisín Murphy. Are energia de care e nevoie pentru a purta haine cu personalitate și a le pune în valoare. În concert este o splendoare, dansează cu tot cu scena și haine, umplându-le pe ambele de viață. Ce-și poate dori mai mult un designer decât să vadă pe cineva simțindu-se atât de bine în hainele lui?

Trei artiști preferați. Cum îi îmbraci? 

M-ai întrebat de artiști, nu muzicieni în special, așa că o să fie precum urmează:

Charlotte Rampling – O rochie a cărei formă o repet în fiecare sezon: Crinoline Dress, este adaptarea unei crinoline într-o rochie modernă. Este impunătoare si cred că merge de minune cu privirea ei. Varianta pe mov, cu spatele gol și bretele verde crud este ceea ce îi pregătesc!

Skin din Skunk Anansie – Pentru că are o personalitate puternică, aș alege o pereche de pantaloni No Expectations negri, cu un tricou simplu și o geantă SSy, portocalie ca să iasă complet în evidență. Pentru bijuterii aș miza pe colecția ei personală,  care sunt convinsă că e fix ce trebuie.

Pentru Suzanne Ciani mă gândesc la asta  pentru că e o rochie care combină partea tradițională a modului de a tăia cu cea modernă, ceea ce mă duce cu gândul la contribuția ei muzicală, plus cred că negru e o culoare care o avantajează.

*foto: Ioan Dumitrescu

Hai cu noi pe social media!

Published January 29, 2021. Words by Adriana Lomnasan, photos by Ioan Dumitrescu.