Electronic Beats Romania
pulovăr

Zece ani de Pulovăr: petrece și fă o faptă bună

Sâmbăta aceasta, 15 decembrie, are loc ediția aniversară a tradiționalei petreceri Pulovăr, care are loc în fiecare sfârșit de an în București.

Ediția aniversară (care se anunță cea mai mare de până acum) are loc la Deschis Atelier, iar de muzică se vor ocupa Dannilov, Nipple’s Delight și That Couch Funk Collective. De proiecțiile video se ocupă Aural Eye.

Am vorbit recent cu Andrei Bejan, unul din organizatorii Pulovăr, pentru a afla mai multe despre această serie inedită de evenimente.

Am aflat astfel că în cei zece ani de existență au avut loc zece petreceri (nouă de Crăciun și una de Paște). „Am încercat să construim o atmosferă festivă pentru participanți, am strâns donații pentru mai multe centre de plasament din București și din țară, am gătit pentru oamenii fără adăpost. Am adunat în jurul nostru mulți oameni care au dorit să ajute în mod dezinteresat și am înțeles cât de multe putem să facem împreună”, spune Andrei.

Pentru cei din organizare a fost foarte important, de la început, ca evenimentul în sine să fie o petrecere pe bune. Iar conceptul din spatele Pulovăr a fost destul de simplu: oamenii vin la petrecere, se distrează, iar a doua zi, niște copii (și, mai nou, adulți) se bucură de un Crăciun mai fericit. „Ne-am gândit la locații, la sonorizare, la DJ, la transformarea spațiului, la proiecții. De aceea, echipa care organizează Pulovăr se numește The Selfless Selfish. Am considerat că motivațiile noastre din spatele acestui proiect au o tentă egoistă, pentru că ne doream să facem petreceri, ne doream să punem muzică, ba chiar să servim la bar (am făcut asta la primele 6 ediții). Însă rezultatul era unul altruist, toate eforturile noastre se transformau în fapte bune de care beneficiau alții.”

În ceea ce privește partea caritabilă, organizatorii și-au dorit să preia ei toată partea aceasta administrativă și să găsească centrele și comunitățile beneficiare. „Nu am vrut să fim o asociație sau să lucrăm cu o asociație. Ar fi fost simplu să găsim acele asociații care se ocupă cu asta și să le pasăm lor donațiile. Noi am căutat centrele și comunitățile, am luat legătura cu ele, am aflat ce nevoi au, ne-am organizat și am mers de fiecare dată în persoană să ducem donațiile. Atunci când s-a putut, am petrecut timp cu copiii, ne-am jucat cu ei, am desfăcut cadourile împreună”, spune Andrei.

Până anul trecut, donațiile ajungeau la mai multe centre din București și din țară. Totuși, începând cu 2017 s-a dorit extinderea în anumite comunități întregi la care nu ajunge nicio asociație sau donație. „Așa am ajuns în satul Zimnicele, unde, cu ajutorul preotului de acolo, am mers la 25 de familii cu haine, alimente, produse de igienă și jucării. Donațiile pe care le primim de la cei care vin la petrecere trec printr-un proces de sortare, pe categorii de vârstă, gen și tip,” adaugă Andrei.

Încasările strânse din intrare și bar sunt folosite tot pentru a completa donațiile. „De obicei, lumea ne aduce haine și jucării, iar noi cumpărăm mâncare, apă și alte lucruri, în funcție de informațiile pe care le avem. Așa ne asigurăm că toată lumea primește exact donațiile de care are nevoie. Anul acesta vom merge din nou la Zimnicele cu o parte din donații, iar cealaltă parte va ajunge la o comunitate din București, Mica Indie.”

Eforturile depuse de către cei din echipa Pulovăr au fost apreciate de către public, iar feedback-ul a fost unul bun de fiecare dată. „Știm că o mare parte din oamenii care vin la petreceri ne cunosc și își dau seama de eforturile depuse. Iar cei care nu ne cunosc, probabil că simt că facem ceea ce trebuie, pentru că au încredere în noi, iar noi încercăm să fim cât mai transparenți. Faptul că am plecat de la o petrecere între câțiva colegi de facultate și am ajuns să strângem peste 500 de oameni în fiecare an ne încurajează să continuăm.”

De-a lungul timpului, Pulovăr a fost recepționat pozitiv și de către cei din interiorul scenei (DJi, promoteri), și nu doar de către public. „Am primit ajutor de la zeci de DJ, artiști vizuali, fotografi, oameni care lucrează în media, în publicitate. Nu ne putem aștepta ca toată lumea să aibă inițiativă în acest sens, de aceea este important să oferim oamenilor contextul în care să contribuie.”

Echipa Pulovăr a început cu trei colegi de facultate, crescând exponențial de la an la an. Anul acesta sunt aproximativ 30 de persoane care ajută într-o formă sau alta. „Este un proces dinamic, pentru că avem cu toții joburile noastre și atunci totul depinde de timp, de disponibilitate, de context. Nu suntem experți în organizarea petrecerilor, dar știm cum trebuie să arate o petrecere reușită și ne străduim să o facem să fie așa,” spune Andrei.

Iar viitorul sună bine și optimist. „Vrem să ne îmbunătățim procesele, să facem petreceri mai reușite, să donăm mai mult și mai bine, să învățăm din experiențele noastre. Încercăm să schimbăm petrecerea de la an la an, fie că este vorba de locație, de line up, de decorații sau de comunitățile beneficiare. Pe lângă asta, ne gândim la o soluție prin care să încurajăm oamenii (și pe noi) să contribuie pe tot parcursul anului, pentru că știm că nevoia există.”

Ne vedem sâmbătă la petrecerea aniversară a zece ani de Pulovăr.

Published December 11, 2018. Words by TEB Team.