Electronic Beats Romania
Michailo

Michailo – artistul georgian care face muzică din închisoare

Michail Todua este un DJ și producător de muzică electronică din Tbilisi, Georgia, care de peste cinci ani face muzică din închisoare.

Cel mai recent disc de-al său a fost lansat la jumătatea lunii iunie 2019 la casa de discuri Intergalactic Research Institute For Sound. „Release EP” este un disc colaborativ, făcut alături de un alt producător de muzică electronică georgian, Irakli Kiziria, în timpul vizitelor periodice pe care acesta din urmă i le făcea lui Michail în închisoare.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud's privacy policy.
Learn more

Load content

Todua a fost arestat și încarcerat cu pedeapsa de nouă ani pentru posesie de droguri. De altfel, există zeci de mărturii cu privire la regimul extrem de strict pe care statul Georgia îl aplică în privința posesiei și consumului de droguri. Această politică cu zero toleranță în privința drogurilor a fost instaurată în 2006. Între 2006 și 2008 (primii doi ani ai politicii de „toleranță zero”), numărul infracțiunilor din cauza drogurilor s-a triplat. De asemenea, a coincis cu o triplare a populației din închisorile din Georgia.

Conform unui sondaj făcut de SPACE în 2018, Georgia este statul care are cea mai mare rată de încarcerare din Europa. Legea nu stabilește un prag pentru cantități mici, ceea ce înseamnă că posesia unor cantități minuscule, sau chiar și a unor particule, se califică automat drept o cantitate mare, declanșând răspunderea penală și o pedeapsă obligatorie de minimum cinci ani de închisoare.

Închisorile europene sunt, în medie, aproape de capacitate maximă, iar deținuții ocupă peste 9 din zece locuri disponibile, potrivit statisticilor penale anuale ale Consiliului Europei (SPACE) pentru 2016. Studiul arată că rata de încarcerare a crescut de la 115,7 la 117,1 deținuți la 100 000 de locuitori între 2015 și 2016.

Mai mult decât muzică, noul material semnat de Michailo și Irakli reprezintă un manifest. Prin cadrul unui comunicat de presă, casa de discuri Intergalactic Research Institute for Sound încearcă să pună presiuni pe guvernul statului Georgia, implicit pe președintele Georgiei, doamna Salome Zurabishvili (prima femeie președinte din istoria statului, aflată în funcție din 2018), pentru eliberarea lui Michailo.

În cadrul unei scrisori deschise adresată guvernului Georgiei și președintelui Salome Zurabishvili, Michail Todua împreună cu soția sa și un grup apropiat de prieteni și colaboratori încearcă să aducă argumente statului pentru micșorarea pedepsei.

„Numele meu este Michail Todua, am treizeci și patru de ani și am fost crescut în Tbilisi. Muzica a fost o pasiune de-a mea încă din copilărie, motiv pentru care am decis să lucrez în această industrie. Acum zece ani am întâlnit într-un club o fată pe nume Salome; ne-am îndrăgostit și ne-am căsătorit, înainte de a se naște fiica noastră, care are acum nouă ani. Din păcate, în ultimii șase ani, am vorbit cu fetița mea doar la telefon. Ea crede că locuiesc foarte departe, undeva în Statele Unite ale Americii, pentru că nu am vrut să o rănesc de la o vârstă fragedă. Pe 12 septembrie 2013, în timp ce mă întorceam din vacanță, am fost oprit în Tbilisi aleatoriu și dus la secția de poliție locală”, povestește Michail în cadrul respectivului comunicat de presă.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud's privacy policy.
Learn more

Load content

Artistul își continuă mărturia. „Am fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru posesie de MDMA (pentru uz personal). După doi ani de închisoare mi s-a acordat dreptul de a lucra la muzică, iar administrația penitenciarului mi-a permis să-mi aranjez o cameră și să o transform într-un studio de muzică. Muzica este unul dintre cele mai importante lucruri din viața mea și nu aș fi putut supraviețui fără ea. Am început să colecționez diverse scule de făcut muzică, pe care mi le trimiteau prietenii. Nu era ușor și trebuia să depind de bunătatea multor oameni pentru a obține ceea ce aveam nevoie. În timpul perioadei mele de detenție de până acum, am reușit să lansez cinci discuri. Îmi place foarte mult să fac muzică, mă ajută asta; pot să stau în studio cam cinci zile pe săptămână, am sesiuni de lucru de câte 4 sau 5 ore. Am făcut și muzică pentru o piesă de teatru bazată pe „Twelve Angry Men”, precum și pentru documentarul Facility 16. De asemenea, fac muzică de terapie pentru colegii mei deținuți.”

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud's privacy policy.
Learn more

Load content

Colaboratorul lui Michail – Irakli Kiziria trăiește în Germania de aproape două decenii.

„Am auzit mai întâi de Michailo acum doi ani prin prieteni și activiști. Am ascultat muzica lui și l-am întâlnit în timpul unui interviu cu Electronic Beats care a avut loc în 2018. Am avut astfel ocazia să îl cunosc mai bine în închisoare și să facem schimb de muzică pentru diferite proiecte. Nu este ușor să colaborezi cu cineva înstrăinat de societatea normală, fără acces la internet și așa mai departe, dar este, de asemenea, foarte interesant. După aproape un an, sunt foarte fericit și mândru să anunț că am lansat pe 15 iunie la propriul meu label înregistrările făcute cu el. Cred că muzica este o expresie a libertății și că Michailo exprimă în muzica lui dorința pentru libertate. Poate că dacă ascultați muzica lui, veți auzi vocea fraților noștri din închisoare. Poate că veți simți și înțelege că el  – și mulți alții – nu au ce căuta acolo. Poate veți găsi curajul de a schimba aceste legi care rănesc atât de mulți dintre frații noștri. Și poate veți încerca să îi ajutați să-și vadă familia și prietenii mai devreme.”

„Numele meu este Salome și sunt soția lui Michailo. Pregătim studio-ul de muzică ce va fi gata pentru el, după ce va fi eliberat. Bineînțeles, Michailo s-a schimbat, dar nu știu dacă motivul se datorează arestării sau pur și simplu a trecerii timpului, pentru că mulți oameni se schimbă și devin mai buni fără a merge în închisoare. Cred că închisoarea i-a arătat o cu totul altă față a lucrurilor. El folosește timpul cât mai productiv posibil și cred că își folosește abilitățile la maxim. Ce face el acolo, nimeni nu mai făcut înainte în Georgia. În septembrie se fac șase ani de când a fost arestat; cred că și-a ispășit de mult timp pedeapsa.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Michailo este doar unul din miile de persoane afectate de legislația georgiană actuală. „Politica noastră privind drogurile este una dintre cele mai stricte din lume. Este corect? Noi nu suntem doar numere, suntem vieți care sunt distruse, copii care sunt lăsați singuri, oameni fără viitor”, spune Lasha, unul din apropiații lui Michailo.

Published June 26, 2019. Words by Dragoș Rusu.