Electronic Beats Romania
James Zabiela interviu exclusiv ? Vlad Cupşa

Citește interviul exclusiv cu James Zabiela și află ce DJ români apreciază

James Zabiela ne-a încântat cu un DJ set live hybrid plin de energie, pe care l-am transmis în direct pe pagina lui de facebook, pe canalul de youtube EB internațional și pe pagina de facebook Telekom Electronic Beats. Deși programul s-a decalat cu două ore, James a fost super entuziasmat, a rezonat cu dansatorii și a creat momente de maximă intensitate, amplificate cu un vibe acid. Iată ce am povestit cu James înainte de Awake.

 

TEB: Bună, James, este minunat să vorbim cu tine. Au trecut mai mult de 17 ani de la primul tău performance în România și continui să te întorci. Cum te simți acum că vei pune muzică la Festivalul Awake?

James Zabiela: Sunt puțin emoționat, sunt întotdeauna emoționat, mai ales la festivaluri. De obicei, sunt mai mulți oameni și apoi, mai multe așteptări. Sunt emoționat la fiecare gig, așa că… îmi place să fac aceste interviuri, de obicei, după aceea, pentru că atunci nu sunt… atât de speriat. Sperăm că vom trece cu bine seara aceasta. 

TEB: Dar publicul este într-adevăr prietenos, știi?

James Zabiela: Da, de aceea îmi place aici. Sunt deschiși cu muzica si fericiți.

James Zabiela interviu exclusiv ? Vlad Cupşa 

TEB: Într-un interviu acordat la începutul acestui an, ai spus “Există o scenă muzicală uimitoare în România acum, dar eram primul DJ din Marea Britanie care mergea în România”. Există DJ sau producători români care ți-au atras atenția?

James Zabiela: Există câțiva… The Model este probabil cel pentru care simt o afinitate cel mai mult. Am scos un remix al unei piese de-ale lui la labelul meu, cu câțiva ani în urmă. Îmi place pentru că este diferit, nu respectă tendințele, presupun. Are propriul său sunet și se dedică acestuia. Când am pus muzică cu el aici, a fost întotdeauna foarte distractiv și prezența sa pe scenă, în spatele pupitrului, este hilară, este chiar amuzantă. Este distractiv de privit și de ascultat. Desigur, am mai pus muzică cu Nusha și Mahony de la Kristal. Sunt mulți DJ buni aici.

 

TEB: Abilitatea ta de a traversa genurile și de a mixa este legendară până acum. Ai recomandări pentru tinerii DJ care își încep cariera?

James Zabiela: E amuzant pentru că asta a fost o provocare pentru mine și încă este o provocare. Chiar și în mașină, cu câteva minute în urmă, căutam piese pe care aș vrea să le pun în seara asta și mă gândesc: cum pot să merg de aici, acolo, și să obțin asta? Evident, trebuie să vezi cum e și ce bucură oamenii. Deci, chiar dacă mă lupt cu asta… Cred că trebuie să faci muzică în aceste timpuri. Am avut noroc că am pus un picior în prag înainte ca toată lumea să fie nevoită să înceapă să producă. Atunci, toți DJ-ii puneau pe vinil și nu știu… este un joc de teren, într-un fel. Dar cred că acum, direcția în care poți merge este probabil să produci muzică pentru a fi observat/ă sau să faci ceva cu adevărat diferit pe scenă. Cred că a fost atuul meu unic, sau ceva de genul acesta… Dar ce este ok este că poți să stai și să te uiți la videoclipuri pe YouTube și să înveți cum să faci lucruri. Încă mai fac asta. Nu sunt atât de mult un producător, dar când stau să fac muzică, mereu învăț cum să comprim chestii și să cum să scot frecvențele anumitor sunete, să sculptez lucruri… e bine. Fie asta, fie chiar faci ceva unic cu performance-ul tău, fie cu controllers, sau turntablism, sau…

TEB:… să porți o mască

James Zabiela: Da, nu știu dacă aceasta este direcția, dar poți face și asta. Îmi place ideea de a purta o mască. Sunt o persoană timidă. Ar fi frumos să nu fiu văzut… uneori. Depinde de petrecere. (râde)

James Zabiela interviu exclusiv ? Vlad Cupşa 

TEB: Am avut odată o idee despre o petrecere la care lumea ar trebui să pună muzică într-un cub. Ar trebui să avem un line-up, dar nu ar trebui să știm când cine pune…

James Zabiela: Oh, se întâmplă. Am avut o întâlnire zilele trecute cu un organizator la Londra și plănuiesc o petrecere care face exact acest lucru.

TEB: Serios? Ce tare!

James Zabiela: DJul este întotdeauna ascuns. Au rezervat niște nume uriașe, dar nu vor spune nimănui cine sunt. Îmi place asta.

James Zabiela interviu exclusiv ? Vlad Cupşa 

TEB: Cu superbul mix Balance 029 lansat în acest an, ce proiecte te rețin în studio în prezent?

James Zabiela: Acum că am depășit acest moment… de fapt, asta m-a determinat să mă întorc în studio și să fac muzică. A trebuit să produc două piese pentru mix. Erau în contract. (râde) M-au forțat să lansez muzică! Sunt două piese ale mele acolo. A trecut mult timp de când mi-am pus muzica în forumul public. Așa că asta mi-a dat încrederea să mă întorc în studio.

James Zabiela interviu exclusiv ? Vlad Cupşa

TEB: Care sunt planurile de viitor pentru BornElectric, casa de discuri curatoriată de tine?

James Zabiela: Nu știu cu adevărat. Aceasta este într-adevăr o muncă din dragoste. Dacă vine o piesă, dacă universul se aliniază și cade în poala mea, atunci o lansăm. Nu e ca și cum am căuta muzică. Pentru că prietenul meu și cu mine, care conducem labelul, suntem, evident, destul de ocupați ca DJ și făcând orice altceva… fiind leneș (râde) și el face același lucru (râde). Nu, el este de fapt un manager destul de bun. Este ceva ce facem. Dacă cineva ne trimite un demo, dacă găsim ceva nesemnat; aproape din întâmplare, atunci o lansăm. De aceea, am lansat un EP în acest an și două sau trei, anul trecut.

De fapt, am cerut cuiva niște demouri. Sunt optimist că vor fi bune. Deci, poate că o să avem altă lansare, poate că vom avea două în acest an! Nu există niciodată un plan. Îmi place așa… e un hobby.

TEB: E drăguț și o poți lăsa să crească așa…

James Zabiela: Da… și dacă dintr-o dată ar veni zece piese, ceea ce ar fi neobișnuit… dar, dacă s-ar întâmpla, toate nesemnate, ceea ce ar fi uimitor, atunci vom încerca să organizăm un program pentru a le lansa. Deci, în realitate… o lasăm să evolueze în orice fel.

 

TEB: Ai observat recent o revenire a casetelor?

James Zabiela: Da, chiar am observat. Dar trebuie să-mi iau casetofonul din pod. Am un casetofon care funcționează perfect, e tocmai sus (râde), dar îl voi aduce jos la un moment dat. Îmi place sunetul de casete pentru că e amuzant atunci când te gândești la… bine, cel puțin oamenii care sunt destul de bătrâni se gândesc la momentele când erau puști și aveau casete și au trecut de la asta la format digital. Era atât de drastică… se simțea o îmbunătățire atât de drastică în claritate. Dar mi-a plăcut acel sunet bătrân, fâșâit și cald. Și acum, făcând niște muzică pe computerul meu, voi găsi fie niște sunet de bandă, fie voi înregistra sunete, sau există diverse pluginuri pe care le poți cumpăra, care re-creează sunetul benzii. Cred că o mulțime de oameni își doresc asta acum.

  

TEB: Ce altceva ar trebui să știm înainte de setul tău la Awake?

James Zabiela: Nu sunt sigur. Nu știu exact ce voi face încă. Am aproape o oră. Mai este timp pentru mine să continui să mă organizez. Este cu adevărat ciudat, de obicei sunt în mașină sau avion și lucrez tot timpul până la gig. Îmi place să las lucrurile până în ultimul moment. Este uneori stresant, dar, de asemenea, cred că spontaneitatea te poate ajuta să faci lucruri noi și interesante. Poți face și greșeli. (râde)

James Zabiela interviu exclusiv ? Vlad Cupşa

Îi mulțumim lui James Zabiela pentru un set memorabil pe scena Telekom Electronic Beats de la Awake și pentru aceste răspunsuri deschise.

Citește mai mult: Interviu Wilkinson: „prima mea experiență în România a fost într-o parcare subterană”

Published August 26, 2018.