Electronic Beats Romania
wilkinson

Interviu Wilkinson: “prima mea experiență în România a fost într-o parcare subterană”

Fulgerător este cuvântul pe care îl folosim pentru a sintetiza cariera lui Wilkinson pe scena muzicii electronice. Născut și crescut în aerul electronic al underground-ului londonez, Wilkinson și-a găsit muza în bass music. După câțiva ani de experimente, închis în dormitorul său transformat în studio, Hospital Records a publicat o piesă semnată Wilkinson pe compilația Sick Music 2. De aici și până la semnarea unei colaborări cu Ram Records, label-ul lui Andy C, a fost doar un pas. Au urmat o serie de dancefloor anthems, vândute în milioane de exemplare, rezidențe în Ibiza și giguri la festivaluri celebre. Soundul său liquid drum n bass se transformă subtil în tonuri trap și dubstep atunci când aruncăm un ochi pe discografia sa: 2 albume excelente lansate la RAM Records și un număr impresionant de release-uri în format EP îl fac una dintre cele mai rezonante voci în zona mainstream a soundului drum n bass.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Am stat la mică discuție cu Wilkinson despre soundul său, setupul de live și atmosfera de festival. Artistul a bifat deja mai multe apariții în fața publicul român.

 

Nu este prima dată în fața unui public din România. Cum te-ai simțit până acum la noi?

Prima dată când am venit în România a fost în 2013, într-o parcare subterană de mașini, o petrecere de warmup pentru Electric Castle, unde au participat 4000 de oameni. Asta s-a întâmplat în Timișoara… am făcut un mic turneu și de atunci am revenit de mai multe ori. E o țară incredibilă pentru soundul drum n bass din undergroundul Marii Britanii. Pare că toată lumea de aici îmi știe muzica, am foarte mulți fani devotați aici.

 

Ce te-a adus atât de aproape de drum n bass?

Este complet diferită față de ce înseamnă muzica dance în general, mult mai rapidă în comparație cu soundul house music sau techno, o cu totul altă energie în trackuri… Sunt îndrăgostit de breakbeaturi, de percuțiile care provin din funk și soul. Am cochetat la un moment dat cu cântatul la baterie, iar muzica drum n bass are multe secvențe de percuții, poate că acesta este motivul pentru care îmi place atât de mult. Are suflet, are energie și o grămadă de subgenuri, de la chestiile mai hard la părțile cu vocals.

 

Poți restrânge soundul tău la un subgen anume din această mare familie drum n bass?

Am încercat să dau o notă personală soundului de pe fiecare album lansat. Albumele mele nu sunt drum n bass pentru că schimb tempoul. Pot spune despre muzica produsă de mine că este susținută în principal de partea vocală. Atunci când compun, țin cont mereu că versurile trebuie să relaționeze cu oamenii. Și atunci când sunt pe scena unui festival abia aștept momentul în care toată lumea vibrează pe aceeași frecvență.

 

Este experiența Wilkinson diferită pe scena unui festival outdoor față de show într-un club?

Da! Când am început să mixez muzică, Fabric London a reprezentat școala mea de DJing. Cluburile sunt o experiență puțin diferită față de un festival: poți să mixezi piese mai hard și poți ghida lumea spre cu totul alte zone muzicale. Publicul de festival, în schimb, este mult mai variat din punct de vedere al gusturilor muzicale și trebuie să ții cont că sunt oameni în public care n-au mai auzit muzica ta niciodată. În cluburi, mai ales în cele deschise până la ora 5 dimineața, oamenii așteaptă ceva total diferit de la tine deci ești nevoit să schimbi muzica. În același timp, îmi plac festivalurile!

wilkinson

Cum arată setupul tău pentru live act? Dă-ne niște detalii tehnice

Setupul meu de live este uriaș: suntem în total 16 oameni care călătorim cu tobe, chitări și multe alte instrumente. Este de fapt vorba despre posibilitatea de a reproduce pe scenă muzica mea exact cum este produsă în studio. De fapt pot spune că mă simt ca în studio doar că pe scena unui festival. Eu cânt la clape și mă ocup de paduri. Atunci când mixezi nu are ce să se întâmple rău, cel mult o pană de curent. În schimb, dacă vorbim de un live show, sunt o tonă de lucruri mărunte care nu merg exact cum ar trebui, plus 16 oameni de care trebuie să ai grijă.

 

Așteptăm ceva mai bun din partea ta, după Hypnotic, cel mai nou album Wilkinson? Ce urmează pe linia producției muzicale?

Anul viitor îl voi dedica următorului album, îmi va lua ceva timp, sincer să fiu. În septembrie mă mut în afara orașului, într-un studio absolut incredibil unde voi sta singur și voi compune, departe de orice, fără niciun fel de factor care să mă întrerupă.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

 

Wilkinson a fost cap de afiș pe scena principală Awake Festival, festival la care Telekom Electronic Beats Stage a contribuit cu deja obișnuitul vibe electronic.

Citește mai mult: Awake Festival: 3 zile de relaxare și muzică bună în inima Transilvaniei

Published August 25, 2018.