Electronic Beats Romania
Citește un interviu exclusiv cu DJ Ethylen realizat la Awake ? Vlad Cupşa

Citește un interviu exclusiv cu DJ Ethylen realizat la Awake

DJ Ethylen este unul dintre aliasurile cu care Gherman Alexandru Raul mixează muzică electronică.Am dansat pe seturile lui de la Awake, și, mai mult, ți-am oferit o sesiune de meet & greet, așa că am profitat de ocazie să aflăm mai multe despre spontaneitate, planuri lui de viitor și multe altele.

 

TEB: Salutări, Alexandru, abia așteptăm să te ascultăm pe scena Telekom Electronic Beats de la Awake, Vineri și Sâmbătă, când ne încălzești pentru capii de afiș, Culoe de Song și James Zabiela. Cât de mult planifici un set și câtă spontaneitate există în mixurile tale?

DJ Ethylen: Pe partea de DJ Ethylen, niciodată nu va fi un set gata pregătit cum e pe partea cealaltă (n.e. Shiver) unde totul trebuie să fie o regie, o piesă de teatru practic. Aici e libertatea de a face, tehnic, absolut orice, de a aduce din orice gen și a introduce în genul meu pentru a crea un Tech-House, practic Tech-House, House. Aș vrea să merg în direcția asta pe viitor. Am început cu techno foarte melodic și mi-am dat seama că nu este pentru mine. Încă încerc să descifrez exact ce vreau să fac cu DJ Ethylen.

 

TEB: De unde numele de Ethylen?

DJ Ethylen: Ethylen vine de la etilenă și etanol împreună pentru că din etanol se știe că se produce alcool și etilena este practic materialul din care se produc viniluri. Iar momentan dețin o mică colecție de viniluri cu care pun muzică pe proiectul DJ Ethylen.

Live from Awake Festival – Akos și DJ Ethylen @ TEB Stage

Akos ne-a aterizat domol în atmosfera de festival iar DJ Ethylen ne-a alimentat cu energie și cu mult bass în prima seară de festival, pe scena Telekom Electronic Beats Stage at AWAKE. ?? Livestreaming powered by Telekom Romania – the official internet provider of AWAKE festival.

Gepostet von Telekom Electronic Beats am Freitag, 17. August 2018

TEB: Cum te simți la Awake? Ce ți se pare că este specific acestui festival?

DJ Ethylen:  Era să spun castelul… specificul lui e faptul că e în județul Mureș. ăsta e specificul lui cel mai special. Pentru că e aici, la mine acasă. Și asta e o chestie cu care mă mândresc.

 

TEB: Pui muzică de peste 10 ani. În opinia ta, care sunt punctele forte ale scenei electronice românești?

DJ Ethylen: Scena asta poreclită micro house și eu chiar mă mândresc cu faptul că sunt român și, și ei fac parte din țara asta, deci automat și ei trebuie să spună că sunt români. Și mergând peste tot în lume și promovând într-un fel România, poate sunt mai patriot de fel sau nu. Da, mă mândresc cu faptul ăsta că, în perimetrul Techno și House, avem un gen care domină momentan la nivel mondial.

 

TEB: Nu este minunat că muzica a schimbat opinia sau imaginea oamenilor despre România?

DJ Ethylen: În momentul în care un artist iese din țară și, de exemplu, pe partea de mainstream, aici aș vrea să umplu eu golul ăsta, mi-aș dori foarte mult. Nu există un artist de mainstream care să iasă din țară să spună da, mă, ăsta e pe main stage la toate festivalurile din lume. Și asta e o chestie pe care eu aș vrea să o fac pe viitor, în următorii 4-5 ani  să umplu golul acesta. Da măi, uite, este un Român care își face treaba… Exact cum în Moldova există Andrew Rayel și el umple toate sloturile de main stage. Exact așa aș vrea să umplu acolo. În schimb, pe partea de Techno și House este foarte dificil să ieși în față pentru că, ca gen de mixat, e mult mai ușor. Nu-i un spectacol, nu-i o regie, ai libertatea de a face ce vrei și publicul foarte greu observă diferența dintre un DJ foarte bun și un DJ slab, cu piese bune. Asta e o chestie foarte complicată. Fie ești extraordinar de fiecare dată când te duci la pupitru și nu sunt la punctul ăla pentru că nu am 40 de ani de muzică, am doar 17. Nu ai cum să ieși din țară doar făcând asta, mixând. Și atunci, automat te duci să te complaci cu ideea  care este momentan: fă muzică, pune-o pe youtube, bagă bani în facebook, bagă bani în instagram și după care recuperează-ți banii din evenimente, în 4-5 ani. Cam ăsta e tot secretul pe care poți să-l faci momentan, la cum se mișcă industria. În schimb, ce observ eu de doi ani e faptul că începe să vină partea electronică House, Techno, să vină foarte, foarte  aproape de main stream. Începe să devină un trend de a merge la evenimente și a asculta muzică. Și asta e o chestie pe care ultima dată când văzut-o a fost în anii 2000. În ani 2000 era muzica Pop, dar cine asculta? Era distracția aia când mergeai cu prietenii. Dar, în schimb, era clubbingul. Și mi-e dor să văd în România și în Europa și peste tot clubbing. Să vezi oameni de 40 de ani care ies pentru muzică bună. Asta mi-aș dori să văd în România, mai multă promovare pe partea de clubbing.

Ideea este: omul vrea să socializeze. În momentul în care iese în club, el vrea să socializeze. Hai să profităm de chestia aia. Hai să educăm oameni prin muzică și prin evenimente. Asta înseamnă sonorizare bună, organizare frumoasă, artiști ok.

 

TEB: La ce producții lucrezi acum?

DJ Ethylen: Momentan lucrez la o piesă foarte House-ish ca să-i spun așa, dar melodică, cu tot cu videoclip. Am și cumpărat echipament de noapte, Cupșa știe ce înseamnă să ai o cameră care filmează bine noaptea, cu expunere foarte bună, tocmai ca să pot face un videoclip noaptea. Mă gândesc la ceva atâta de extraordinar ca videoclip încă să nu poți să-l reproduci ușor.  Și atunci te poți promova 80% din videoclip în sine. Lumea va da un share pentru că este frumos videoclipul.

E foarte greu ca muzica House să o promovezi auditiv pe un telefon. Nu ai cum. Fie e foarte mișto construită și are elemente care foarte greu le poți introduce într-o piesă. Și atunci profiți de partea vizuală mai mult. Și avem exemple foarte bune pe partea asta, foarte multe.

Citește un interviu exclusiv cu DJ Ethylen realizat la Awake ? Vlad Cupşa

TEB: Cum se materializează afilierea ta cu /FORM SPACE?   

DJ Ethylen:Nu avem nici o afiliere contractuală. Este o chestie de prietenie. La orice cerere /FORM SPACE… față de Teodor Negrea mă simt dator, pentru că m-a ajutat foarte mult din prima zi în care m-a cunoscut. A fost pentru mine ca un tătic. Eu nu mă așteptam să facă chestii pe care el își dorea să le facă. Tot timpul push-uia. Mai sus, mai sus, mai sus. El a susținut proiectul Ethylen din prima secundă. I-am spus: uite vreau să fac un alter ego, simt că nu am cum să fac cu Shiver ce aș vrea. Bă, as vrea să pun cu Ethylen sau cemă gândesc că aș vrea să fac. Și e conștient, că încă n-am. Încă ne certăm că dacă pun muzică, îmi zice: da, nu-mi place, schimbă. Știe că pot să pun cinci genuri pe Ethylen și atunci ne vedem, ne uităm unul la altulși din semne, practic din ochi, stabilim: ok, hai să le-o dăm cu asta.

Anul ăsta cel mai tare lucru: din câte am auzit, o să închid după un artist despre care nu am voie să vă spun, însă aștept cu mare drag. Pentru asta chiar mă pregătesc o lună, dacă trebuie.

 

TEB: Felicitări!

DJ Ethylen: Mulțumesc.

 

TEB: Mulțumim și noi pentru timpul acordat și o să fim acolo să te ascultăm.

DJ Ethylen: Astăzi o să pun muzica bună, jumătate dintre ele vor fi producțiile unui artist care nu este nou, este nou ca nume în producție. Are patruzeci și ceva de ani, e din Cluj și cu siguranță, în 2 ani de zile, îl ajut eu personal să urce pe cele mai mari scene. Ce face, începând de anul acesta, ca producție este absolut extraordinar și jumătate din set, o oră, vor fi doar piesele lui ca să-l promovez.

 

TEB: Nu ne spui cine e?

DJ Ethylen: Ba da, îl cheamă Carkeys. O oră va fi DJ Carkeys. Ciao, mulțumesc.

 

Citește mai mult: Awake fFestival: trei zile de relaxare și muzică bună în inima transilvaniei

Published August 25, 2018.