Electronic Beats Romania
culoe de song

Interviu Culoe de Song: cum ne-a deschis apetitul pentru muzica house din Africa de Sud

La doar 27 de ani, Culolethu Zulu, mai cunoscut sub numele de scenă Culoe de Song, este una dintre cele mai proeminente figuri de pe scena electronică din Africa de Sud. Cu o carieră începută ca DJ în 2007, recunoașterea internațională a venit relativ repede, odată cu A Giant Leap, albumul de debut lansat în 2009. Păstrând aceleași texturi deep house peste ritmurile în care poți simți influențele diversității culturale africane, artistul colaborează pe rând cu labelul japonez Mule Musiq și cu Innervisions, label deținut de Dixon și Ame.

Culoe De Song a pus muzică în România pe scena Telekom Electronic Beats de la Awake Festival, ocazie cu care l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări. Am descoperit împreună suflul de aer proaspăt adus de artiștii din Africa De Sud în muzica electronică și am aflat ce înseamnă cu adevărat vibe de festival de vară.

 

TEB: Ai regăsit un vibe similar cu cel din România și prin alte țări unde ai mixat?

Culoe de Song: E interesant… îmi place să privesc peisajele de fiecare dată când aterizez într-un loc, iar România îmi aduce aminte mult de locul meu natal, Durban, provincia KwaZulu-Natal, unde sunt câmpuri verzi de trestie de zahăr. Cumva, țările noastre au aceeași energie și întotdeauna mi-a făcut plăcere să mixez aici, în special muzică mai hipnotică, o muzică în general fără ritm. Muzica electronică românească are acel sound specific, foarte special și din această cauză îmi place foarte mult, se face o conexiune interesantă, cumva mă simt ca acasă. 

culoe de song

TEB: Ce se întâmplă în 2018 pe scena electronică din Africa de Sud?

Culoe de Song: Scena sud-africană este extrem de versatilă, cu acest sound unic sud-african, însă trebuie să ajungi acolo pentru a avea o experiență completă. Este plină de versuri și povești locale, cu mult groove, indiferent dacă este downtempo sau uptempo… este extrem de colorată și așa va fi mereu. Și nu neapărat în cluburile din orașele mari, acolo găsești în mare măsură o atmosferă de șampanie, cu mult hip hop având același sound sud-african. Artiștii tineri obișnuiesc să preia piese house, să le scadă tempoul și să suprapună rap peste. Muzica house stă la baza curentelor moderne din Africa de Sud. Unul dintre locurile mele preferate din Pietermaritzburg este un club unde se fac grătare (braai în Afrikaans), unde lumea vine să se relaxeze, să socializeze și asculte muzică house de calitate. Oamenii sunt foarte buni cunoscători când vine vorba despre muzică.

 

TEB: În 2018, putem spune că muzica house are un mesaj?

Culoe de Song: Tot ce vă pot spune este că are încă energie. Oamenii se exprimă diferit, iar artiștii au propriul lor mesaj, prezentat în diferite nuanțe.

Vezi o galerie de imagini și câteva înregistrări video cu momente memorabile de la Awake Festival ? Vlad Cupşa

TEB: Ce lucruri te-au adus în relația pe care o ai cu Innervisions?

Culoe de Song: Muzica. 🙂 Prima dată am întâlnit pe cineva conectat direct cu Innervisions prin 2008, atunci când am ieșit din Africa de Sud pentru prima dată, cu ocazia Red Bull Music Academy. Atunci am întâlnit oameni precum Gerd Janson care au ascultat piesele mele și le-au trimis mai departe către Dixon și Christian (Ame). Mai mult de atât, Dixon a primit nenumărate emailuri de la diferite persoane, cu și despre track-urile mele, deci am fost cumva norocos să primesc atâta atenție.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

TEB: Sunt foarte mulți artiști din Africa de Sud care primesc expunere internațională, cum este Black Coffee…

Culoe de Song: Africa de Sud a fost tot timpul o industrie pentru oameni ca el; deși este deja un veteran al scenei, oamenii abia acum ajung să-l descopere. Eu am început să fac asta profesionist acum 10 ani, lumea a început să observe Africa de Sud, iar noi am împins totul mai mult așa că iată-mă astăzi aici.

TEB: Unde te simți mai în largul tău atunci când mixezi: un club underground, întunecat și aglomerat sau scena principală de la un festival?

Culoe de Song: În primul rând, un club mic și aglomerat este bun pentru tine ca DJ pentru că poți interacționa mai mult cu oamenii, schimbul de energii este foarte intim, îl poți simți. Este excelent pentru conexiunea cu publicul. La festivaluri mari ai ocazia să găsești această energie într-un spațiu imens: ești nevoit să captezi energia unui set de 5 ore într-unul de una sau două ore. Dar este o calitate pe care începi să ți-o dezvolți ca DJ la nivel intuitiv pe parcursul mai multor ani. Mie îmi plac ambele. Mai mult de atât, am câteva idei pentru niște show-uri potrivite arenelor mari: să umplu scenele de festival cu un show în care să pot mixa muzică electronică cu sound african, în care să pot împărtăși această energie.

 

TEB: Un artist sau label care se găsesc tot timpul în geanta ta de discuri

Culoe de Song: O întrebare grea, sincer să fiu 🙂 Îmi plac artiști ca De Capo, originar tot din Africa de Sud, Kususa, câteva discuri lansate la Moblack Records, organizatorii Rise Berlin. Mă simt dintr-o familie foarte mare atunci când vine vorba despre muzică.

 

Îi mulțumim lui Culoe pentru răspunsuri și timp. Te invităm să asculți Medicine, noul single lansat de Culoe de Song, disponibil pe iTunes începând cu 10 August.

 

Citește mai mult: The Parlotones au adus la Awake Festival un pic din atmosfera indie din Johannesburg

Published August 28, 2018.