Electronic Beats Romania
Generația Z

Tehnologia – de la închisoare digitală la speranța pentru un viitor mai bun

Tinerii de astăzi conduc mișcarea globală către sustenabilitate și responsabilitate socială. Nu e momentul să-i plictisim cu bâlbe de vârsta a treia și idei din trecut.

Oamenii au avut dintotdeauna o relație mai ciudată cu tehnologia. De la inventarea fonografului de către Thomas Edison în 1877, până la CDJ-urile de la Pioneer apărute în 1994, fiecare nou produs este adesea privit suspect de către generațiile mai în vârstă. Tradiționaliștii care consideră fiecare progres ca fiind un impuls pentru o societate care se deteriorează sunt și cei care cel mai adesea nu sunt pe același film cu generațiile tinere. Aceștia din urmă ajung să fie ridiculizați de către „adulți” pentru capacitățile lor de adaptare rapidă. Tot tinerii sunt și cei care iau tehnologia în serios.

Cei blocați în trecut sunt și cei care credeau pe vremuri că fonograful va duce la declinul concertelor live, sau că CDJ-urile vor dăuna artei de a mixa pe vinil. Acum dezbaterea s-a mutat la smarthpone-uri și la cei mai agili susținători ai acestora – generația Z – acești tineri văzuți de către societate ca niște victime ale tehnologiei, acești „puști” hiper-conectați, cu deficiențe de atenție, care cu siguranță vor distruge formatul clasic de album cu preferințele lor ciudate pentru radio Pandora, playlist-uri de Spotify și videoclipuri pe Tiktok.

Ultimele statistici privind implicarea tinerilor în probleme sociale și schimbările vizibile și larg răspândite în industriile globale sunt un caz optimist. Fiecare poveste de groază legată de smartphone vine cel mai adesea cu o poveste despre umanitate.

Dacă tinerii de azi ar trăi blocați într-un ecran pentru totdeauna și ar elimina comunicarea față în față, atunci este greu de explicat retorica Gretei Thunberg cu privire la activismul climatic sau a tinerilor din Parkland legat de controlul armelor – ambele cazuri au creat campanii împotriva unor probleme de viață foarte reale și sensibile.

După ce a crescut în era digitală, generația Z poate filtra mult mai ușor informațiile de pe internet, diminunându-și riscul să pice în capcana știrilor false sau a conspirațiilor. Ei pot naviga cu ușurință prin potopul de conținut online, pentru a se concentra pe informațiile cele mai relevante. Internetul a devenit o veritabilă universitate pentru acești autodidacți, care aprofundează tot felul de teme, de la sustenabilitate la sneakerși sau teoria feminismului intersecțional.

În această dezbatere despre generația mai tânără, necoaptă încă și dependentă de smartphone-uri, perspectiva prin care acești tineri folosesc tehnologia pentru probleme globale din viața adevărată e cea mai viabilă; am putea să ne concentrăm pe ideea asta. #whatwedonext

Gen Z
Gen Z

Internetul și tehnologia au creat singurul portal către comunicare și interacțiuni sociale.

Pandemia de coronavirus ne-a arătat că – pentru o vreme – orice om, din orice generație face parte, a fost oarecum forțat să apeleze la ecran (telefon, laptop, tabletă, etc) pentru a putea interacționa cu ceilalți. Internetul și tehnologia au creat așadar singurul portal către comunicare și interacțiuni sociale.

Într-un fel, toți suntem dependenți de ecran și de social media. Tehnologia ne ține legați împreună, așa că e importat cum ne raportăm la ea: fie ca la o închisoare digitală, fie ca la un canal spre a construi o lume digitalizată mai bună.

În februarie 2020, Billie Eilish – una din cele mai efervescente voci ale generației tinere – s-a întâlnit cu câțiva din cei mai dedicați tineri. Fabian – un tânăr de 19 ani din Germania preocupat de egalitate; Jahkini – o tânără olandeză de 20 de ani care militează pentru drepturile omului; Leo – o tânără de 21 de ani din Polonia, DJ și pasionată de muzică din întreaga lume; Philipp – un tânăr de 19 ani din Germania care studiază securitatea cibernetică; Anna (23 ani) – vlogger din Austria, interesată de sustenabilitate; Eirini (19 ani) – activistă de mediu din Grecia.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Cei șapte tineri au vorbit despre rolul pe care-l joacă tehnologia în viața lor. „N-ai cum să stai blocat non stop în telefon, dar în același timp nici nu poți să-l arunci și să uiți de el”, spune Billie Eilish.

„Există povestea asta cu diferența dintre computere și telefoane. Știi cum e; atunci când ești în fața unui computer, oamenii cred că muncești, trimiți mailuri sau te pregătești pentru școală, iar când ești pe telefon ei cred că pierzi vremea”, glumește Jahkini. Tânăra adaugă că „cel mai evident lucru pe care l-am observat este că acolo unde oamenii în vârstă tind să vadă țări și granițe culturale, tinerii văd de fapt generații, iar asta îmi dă speranță pentru viitor.”

Billie adaugă: „Ori de câte ori oamenii văd pe cineva pe telefon, se gândesc… „Oh, cine știe la ce se uită…”. Da, exact, cine știe la ce ne uităm; am putea face ceva bun și tu nici măcar să nu știi.

Așa cum constată și Philipp, „când te gândești la laptopuri, te gândești cel mai adesea la ceva productiv, dar dacă folosești telefonul, dintr-o dată e ceva foarte negativ.”

Întrucât totul e open source, iar informația e transmisă atât de simplu și ușor, internetul vine și cu părți pozitive, așa cum remarcă Leo: „Internetul mă ajută foarte mult să mă dezvolt”.

Published August 11, 2020. Words by TEB Team.