Electronic Beats Romania
What We Do Next

Generația Z: tinerii de azi care schimbă în bine lumea de mâine

Dacă ai deschis televizorul mai târziu și încă îți e confuz termenul de generația Z (sau prescurtat Gen Z), nu, nu vorbim despre un film post-apocaliptic cu cyborgi, ci mai degrabă despre o găselniță demografică recentă prin care se încearcă definirea persoanele născute între anii 1995 și 2012.

Majoritatea celor din generația Z sunt copiii celor din generația X (cei născuți între 1965 și 1985. Anii diferă, în funcție de surse.

Despre diferențele duse până la conflict între generații putem scrie o carte întreagă, dar nu e cazul acum. Putem însă să amintim faptul că dinamica încordată dintre tineri și cei mai în vârstă a existat încă din secolul al IV-lea î.Hr., când Aristotel scria: „[Tinerii] au mintea puternică pentru că nu au fost încă umiliți de viață și nici nu au experimentat forța circumstanțelor. Ei cred că știu totul și sunt întotdeauna destul de siguri de asta”.

Într-un context contemporan, aceste reacții adverse la obiceiurile generației Z legate de mediul online pot fi un alt caz în care seniorii îi arată cu degetul pe juniori. Și e suficient să ne întoarcem un pic în timp, dar nu prea mult, pentru a-i găsi pe mileniali, o altă categorie demografică arătată cu degetul de generațiile mai în vârstă, acuzați că sunt dependenți de telefoane.

Se pare că pesimismul asupra tehnologiei avansate și a generațiilor tinere este un lucru pe care toate generațiile precedente îl au în comun. Ceea ce știm e faptul că smartphone-urile și creșterea concomitentă a rețelelor de socializare – la fel ca fiecare nou instrument și diversele sale aplicații care au fost inventate de-a lungul istoriei recente – vin cu argumente pro și contra în egală măsură.

Puștii de azi nu prea mai cred în idealuri și sunt mult mai pragmatici decât generațiile anterioare. De cele mai multe ori, aceștia încearcă să recontextualizeze perspectivele asupra a ce ar putea fi un trai perfect; preferă să comunice realist și să vină cu soluții concrete asupra atingerii acestor idealuri. Nu caută neapărat mentorat sau servicii impecabile, ci mai degrabă aderă la un soi de independență.

Diferite studii sociologice au arătat că adolescenții Generației Z cresc într-un mediu divers, puternic tehnologizat și se arată deja a fi mult mai flexibili chiar și decât Generația Y; sunt primii care s-au născut în mediul digitalizat și au copilărit online. Această generație are puterea de a interoga actualul status quo și de a aduce – prin acțiunile lor – schimbări benefice lumii prin tehnologii conectate, să definească o nouă viziune a normalului.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

În această lume temporar blocată, tehnologia este esențială pentru adaptarea modului în care lucrăm, studiem, socializăm și în ultimă instanță, cum ne trăim viața. Există nenumărate exemple de tineri ai noii generații care redefinesc lumea prin tehnologie. Dacă sapi un pic, poate o să găsești pe cineva chiar și în gașca ta.

Conform mai multor cercetări, înainte de criza COVID-19, tinerii europeni cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani au arătat un nivel ridicat de optimism pentru potențialul pe care îl poate oferi tehnologia, dar totodată, mulți din ei sunt conștienți de faptul că tot tehnologia îi face să fie neînțeleși și creează diferențele dintre generații.

Cel mai important lucru – poate definitoriu – al noii generații este faptul că tinerii își asumă roluri publice la vârste mai fragede, mai devreme. Ei interacționează cu comunități mai mari ale semenilor lor și încep să își dezvolte propriile stiluri de a conduce.

La mult timp de la declinul MySpace, această observație este valabilă și în exemple precum cazul tinerei activiste Greta Thunberg în vârstă de 16 ani sau al cântăreței Billie Eilish, în vârstă de 18 ani, care aduc în centrul atenției subiecte precum problemele de mediu, politica de gen, dismorfia corporală sau sănătatea mintală.

Istoria ne-a demonstrat că toate canoanele îmbătrânite vor dispărea la un moment dat și vor face loc unui nou tip de a gândi și de a vedea lumea.

Billie Eilish cu gașca
Billie Eilish cu gașca

smartphone-urile și creșterea concomitentă a rețelelor de socializare vin cu argumente pro și contra în egală măsură.

Înarmați cu acest optimism digital, urmează să îi cunoaștem mai bine pe câțiva membri reprezentativi ai generației de adolescenți de azi și cum folosesc ei tehnologia pentru a aduce schimbări pozitive în societate, schimbări care contează cu adevărat.

În timp ce societatea e blocată în sisteme capitaliste care par adesea de neclintit, noua generație aduce în discuție adevăratele probleme care ne privesc pe toți, ca oameni, ca specie umană, dar despre care prea puțin se vorbește în societate, de la campaniile pentru schimbările climatice, la promovarea egalității, creativității și chiar a securității cibernetice. Tinerii de azi nu sunt orientați spre consumerism și nu văd acțiunile lor în termeni de profit.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Una din cele mai efervescente voci reprezentative ale generației Z este Billie Eilish, starul pop american care la 18 ani are deja 5 premii Grammy și milioane de fani. E conștientă de potențialul și puterea vocii ei. „Suntem o generație cu atât de mult potențial; putem crea, putem colabora, comunica; putem face diferența. Facem deja atât de multe lucruri uimitoare și suntem abia la început” spune artista americană.

Prin vocea solistei Billie Eillish și a șase tineri din țări diferite, vom descoperi cum tinerii de azi nu sunt de acord cu preconcepțiile legate de dependența de internet sau de tehnologie, contestând percepțiile negative legate de folosirea acesteia.

Îl vom descoperi pe Fabian – un tânăr de 19 ani din Germania preocupat de egalitate; Jahkini – o tânără olandeză de 20 de ani care militează pentru drepturile omului; Leo – o tânără de 21 de ani din Polonia, DJ și pasionată de muzică din întreaga lume; Philipp – un tânăr de 19 ani din Germania care studiază securitatea cibernetică, Anna (23 ani) – vlogger din Austria, interesată de sustenabilitate; Eirini (19 ani) – activistă de mediu din Grecia.

Fie că vrei sau nu, că ești gata sau „ești luat cu lopata”, trebuie să cădem cu toții de acord că fiecare din noi este – în viața lui – un agent al schimbării. Istoria ne-a demonstrat că toate canoanele îmbătrânite vor dispărea la un moment dat și vor face loc unui nou tip de a gândi și de a vedea lumea. Iar tinerii din ziua de azi trebuie încurajați și îndrumați până își găsesc locul în lume, chiar dacă uneori vor să pară că nu au nevoie de ajutor. E o bună oportunitate pentru generațiile mai în vârstă de a-și testa flexibilitatea, empatia, curiozitatea, și de a celebra viitorul, acordând tot sprijinul și susținerea tinerilor de azi, care vor fi viitorii conducători de mâine. #whatwedonext

Published August 11, 2020. Words by TEB Team.