Electronic Beats Romania
Borusiade

Interviu cu Borusiade

Miruna Boruzescu (a.k.a. Borusiade) nu e un DJ român contemporan tipic. Mixurile ei reușesc să se separe de restul comunității minimal-techno bucureștene; de Rhadoo, de Petre Inspirescu și alți DJ reprezentativi pentru label crew-ul [ar:pia:r]. Borusiade evocă un alt fel de curent, unul ceva mai dark și foarte puțin contextualizat în scena electronică românească, un curent care i-a adus o colaborare cu label-ul lui Matias Aguayo – Cómeme, la care își lansează LP-ul de debut intitulat A Body.

„Majoritatea lumii e dominată de bărbați albi heterosexuali”, povestește Boruzescu, sorbind dintr-o bere cu ghimbir. „Și România are o istorie clădită foarte mult pe asta.” Reprezentanți ai rominimalului sau fanii de peste weekend ai tech-house-ului de Sunwaves au ajuns să definească underground-ul electronic românesc într-un trend diametral opus scenei alternative DIY care continuă să înflorească de ceva ani pe meleagurile noastre.

„Existau niște oportunități în București atunci când m-am apucat de muzică, dar am pus muzică în niște locuri destul de dubioase. Odată am cântat la un club mare de techno, unde, după jumătate de oră, m-au rugat respectuos să îmi strâng lucrurile pentru că nu era genul de muzică la care se așteptau.” Ce consideră Boruzescu ca fiind „scena ei” a început să apară prin București acum vreo zece ani, când ea deja părăsea capitala. De când a ajuns în Berlin, semințele experimentalului au început să fie plantate la Rokolectiv, de Cosmin Țapu, care a dat un interviu exclusiv pentru Electronic Beats acum doi ani.

„Pe scena mainstream din București e vorba fie despre tech-house… sau… un post-minimal house. Asta e moda în România de vreo zece ani încoace și nu pare să dispară”, ne spunea Tapu. Misiunea Rokolectiv de promovare a unei alternative în termeni muzicali, este printre altele o reacție la adresa omogenizării culturale pricinuită de curentul rominimal. Boruzescu însăși convine asupra faptului că eventul anual a izbutit să ridice interesul și să funcționeze ca un incubator pentru muzica neconvențională. „Ca Rokolectiv să existe, a fost necesar să existe și un public cu o deschidere către astfel de chestii și către festival. Și viceversa. Festivalul a creat un public pentru că din ce în ce mai mulți oameni au devenit interesați. Ăsta a fost un pas important pentru București.”

Deznodământul Rokolectiv o prezintă pe Boruzescu precum o pionieră a noii generații de DJ, generație predominant feminină care combină influențele electronicului 80-ist cu niște dark psychedelic. Pe lângă ea, mai există curatoare precum Agnes Aves, Admina, Alexa Alaska și Chlorys (despre unele dintre ele am scris în editorialul care se referă la viitorul muzicii electronice din București). Boruzescu se prezintă umilă atunci când sugerează faptul că unele dintre aceste tinere artiste o proclamă ca fiind o influență directă a muzicii lor.

Muzica lui Borusiade este în acest caz mai semnificativă decât pare în primă instanță datorită compozițiilor ei; stilul însuși devine reprezentativ pentru evoluția unei mișcări underground de anvergură și apariției unei noi generații. Cel mai recent release e lansat în urma valului de succes creat de emisiunea The Dreamcatchers, de asemenea sponsorizată de Cómeme – fapt care stabilește paleta și posibilitățile sale pentru un dark disco cu influențe John Carpenter-iene și ritmuri de EBM. A Body conferă aceeași estetică precum release-urile inițiale, dar albumul redă, unitar vorbind, ca un întreg, o energie revigorantă.” Single-ul Silent, lansat în luna octombrie a anului trecut, este o bucată hipnotizantă. Remixul, realizat tot de niște bucureșteni, cei de la Khidja, conferă o acuratețe poate chiar mai clară a sound-ului care definește acest stil.

Când vine vorba despre conceptul și tematica întregului album, care urmărește o serie de transformări ale stilului, Boruzescu aduce vorba despre fosta sa carieră, cea de regizor de filme. „A Body a devenit jurnalul meu personal, în care fiecare element muzical a devenit un soundtrack corespondent unui eveniment din viața mea. E ca un gen de narațiune în care spui povești altfel.” Borusiade cântă cu vocea aproape pe toate piesele, iar timbrul ei distant în contextul repetiției pare să funcționeze ca o mantra care sugerează stările alternante ale conștiinței. Pe lângă single-ul A Body, track-urile An Aquarian Feeling și Dormant sunt probabil cele mai notabile bucăți de pe album. Piesele evocă un hibrid slo-mo al new wave-ului și al industrialului, în combinație cu bucăți ceva mai melodioase și contemplative.

Avalanșa ultimelor sale producții și release-uri au plasat-o pe Borusiade direct pe scena internațională. Deja e anunțată ca artist principal din lineup-ul festivalului Nuits Sonores din Lyon care se va întâmpla în luna mai. De asemenea, pregătește un live set cu orchestrație pentru o serie care urmează să fie lansată în următoarele luni. „Deja am câteva chestii de lansat pentru anul ăsta.”

În cazul în care succesul accelerat al lui Borusiade setează un barometru pentru schimbările care urmează, atunci putem să ne așteptăm la o schimbare de paradigmă în ceea ce privește trendurile muzicale din România și la o creștere a noilor talente românești, în special a femeilor. Momentan, Boruzescu încearcă să încurajeze generația tânără să creeze mai multă muzică. „Mi-ar plăcea să aud mai multe. Dar, în orice caz, măcar există mai multe forme de artă experimentală în București, în general. Chiar dacă oamenii ajung acolo accidental. E bine pentru că se întâmplă.”

A Body se lansează de Cómeme Records vineri, pe 9 martie. Dacă vrei să downloadezi LP-ul sau să cumperi vinylul, dă un click aici.

 

Sursa: electronicbeats.net

Published March 08, 2018.