Electronic Beats Romania

Patru motive pentru care nu trebuie să ratezi rezidența muzicală The Attic InContext din Slănic Moldova

Timp de patru zile și nopți, muzicieni contemporani români și vestici vor experimenta sonor interculturalitatea și interacțiunea dintre om și natură, iar la finalul rezidenței vor avea loc o serie de concerte în salina Târgu Ocna de lângă Slănic Moldova.

Muzica este cel mai prezent mediu artistic de exprimare și cel mai ușor de asimilat de către culturi diferite. Rezidența The Attic InContext urmărește cu precădere cazurile în care muzica nu este expusă publicului larg, în ciuda conținutului sau a tehnicilor inovatoare.  Rezidența muzicală include o serie de concerte susținute de artiști români, vestici și indieni, precum și o serie de performance-uri, DJ seturi și workshopuri cu copiii din zona Slănic.

Muzicienii participanți vor explora diverse moduri de abordare a muzicii indiene, atât clasice cât și contemporane, cu diferite instrumente. Rezidența crează un context favorabil procesului de interculturalitate în prezentul erei antropocene. Omul și acțiunile sale au devenit un agent transformator în procesele geologice, în schimbările climatice și în ecosisteme, iar muzica generează un spațiu senzorial de testare și percepție a acestor transformări.

1. Concerte, DJ set-uri și performance-uri sub cerul liber

Tema rezidenței din acest an este ‚Sub cerul liber’. Pe parcursul a trei zile și nopți vor avea loc concerte live, DJ seturi și workshopuri cu copii în cadrul scenei Sonda 2, plasată la intrarea în Slănic Moldova. Toate concertele se vor concentra pe relația sunetului cu natura, precum și urmele omului pe Pământ, dintr-o perspectivă etnomuzicologică și ecologică. Astfel, va exista un dialog între artiști și natură, istoria și locuitorii orașului Slănic Moldova.

Tema a fost gândită de curatoarea Simona Nastac și aduce în discuție criza ecologică globală cu care se confruntă umanitatea în prezent și rădăcinile ei aflate în diversele atitudini creștine față de relația dintre om și natură, propunând o perspectivă diferită, bazată pe conceptele de interdependență și impermanență, specifice budismului și sensibilității orientale în general, care i-a influențat pe filosofi precum Schopenhauer sau Thoreau, și pe reformatori sociali vizionari precum arhitectul Rudolf Steiner sau artistul Joseph Beyus.

Cu două miliarde de ani în urmă, cianobacteriile au oxigenat atmosfera și au perturbat considerabil viața pe pământ. Fără să știe. Acum două mii de ani, romanii au agravat eroziunea solului și inundațiile tăind pădurile pentru a construi nave de luptă împotriva cartaginezilor. Tot fără să știe. În mod nepremeditat, evoluția speciei umane către civilizație a afectat adesea natura ne-umană. A crea un univers înseamnă să distrugi altul, să transformi dimensiunile cosmologice ale existenței în lume. Suntem prima specie ce a devenit o influență majoră pe planetă, fiind conștientă de această realitate. Acumulate istoric, efectele globale asupra mediului ale unei populații umane în creștere, ale inovației tehnologice și ale dezvoltării economice au devenit inseparabile de geoprocesele pământului. Am intrat într-o epocă unică în istoria omenirii, spun oamenii de știință, Antropocenul, în care clima abundă în fenomene anormale din cauza mineritului, defrișărilor și arderii petrolului, gazului și cărbunelui. Am început să înțelegem impactul nostru asupra naturii, dar este imperativ să învățăm cum să restabilim echilibrul cu natura.

Între artiștii și trupele care vor concerta sub cerul liber se numără Houschyar (Germania), trupa Multumult din România, proiectul PARADAIZ SNDSSTM care va prezenta un DJ set special cu influențe Bolliwood, Sillyconductor care va realiza un workshop cu copiii din Slănic Moldova, Somnoroase Păsărele (RO), Orbita Lacustră (RO), Miron Ghiu (RO), The Attic Soundsystem (RO), Bogman (RO), Corp pres. Chlorys b2b von Bülowe (RO) și alții.

 2. Concerte și instalații A/V în salina Târgu Ocna

Situată în inima Moldovei, în perimetrul orașului Târgu Ocna din județul Bacău (acces rutier pe DN12A), principalul domeniu de activitate al salinei Târgu Ocna îl constituie extracția, prepararea și comercializarea sării.

În cadrul rezidenței InContext, The Attic va curatoria o serie de concerte ce vor avea loc în sala de spectacole din salina Târgu Ocna, susținute de artiști internaționali și români: Melanie Velarde (Germania) va prezenta un proiect muzical experimental inedit, artistul austriac Stefan Fraunberger va prezenta proiectul Khayal, ce constă într-un ansamblu compus din muzicienii români Călin Torsan, Bogdana Dima, Diana Miron, Laurențiu Coțac și Sian Brie.

Micleușanu M. și A. Patatics, specializați în cercetare sonoră, vor prezenta proiectul Alte Unde, iar muzicienii români Sașa Liviu Stoianovici și Dan Michiu vor performa un duo experimental.

Toate concertele din sala de spectacole a salinei Târgu Ocna vor fi transmise live pe pagina de facebook The Attic.

3. Ateliere de creație artistică

Rezidența internațională de creație artistică InContext din Slănic Moldova se află la a doua ediție și își propune să revitalizeze potențialul geografic și turistic al stațiunii Slănic Moldova, să aducă o mai mare dinamică socială și culturală orașului prin schimburi artistice de durată, prin suscitarea interesului comunității locale pentru arta contemporană și prin dezvoltarea creativității în școlile din regiune, participante în activitățile programului.

 În cadrul celei de-a doua ediții a rezidenței artistice internaționale InContext țara invitată este India, cu șase artiști vizuali, muzicieni și coregrafi, care timp de o lună vor lucra în spațiile Cazinoului din Slănic dar și în aer liber, în dialog cu natura, istoria și locuitorii orașului: duo-ul Sanjeev Khandekar și Vaishali Narkar, Lochan Upadhyay, Shilpa Rangnekar, Preethi Athreya și Sneha Khanwalkar. Alături de aceștia, sunt invitați artiștii români Silvia Amancei și Bogdan Armanu din Iași, proiectul sprijinind astfel artiștii tineri din regiune și facilitând colaborarea acestora cu artiști internaționali.

Programele de rezidență artistică sunt incubatoare pentru experiment, creație și participare colectivă, iar InContext oferă cu generozitate timp și spațiu pentru idei noi, moduri noi de a fi împreună și de a regăsi echilibrul cu natura” – spune artista Alina Teodorescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. Ca anul trecut, după un program de documentare, prezentări publice și discuții cu locuitorii orașului Slănic, rezidența celor șase artiști indieni și a celor doi artiști din Iași se va încheia cu o expoziție, acțiuni și performance-uri sub cerul liber”.

4. Distracție și relaxare într-una din cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România

Staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, binecunoscută pentru izvoarele sale minerale premiate în trecut la expozițiile internaționale de la Paris și Viena, are o identitate distinctă definită de munții Nemira și pădurile care o înconjoară, oferind un cadru natural favorabil artiștilor interesați de impactul activităților umane asupra mediului, educaţie ecologică, dezvoltare durabilă, calitatea vieţii, comunitate, spiritualitate.

Intrarea este liberă la toate evenimentele din programul The Attic InContext. Programul complet al rezidenței InContext și al concertelor The Attic In Context, precum și biografiile tuturor artiștilor participanți se găsesc la: www.incontext.art.

The Attic este o platformă de analiză, studiu, reprezentare, arhivare și diseminare a produsului cultural muzical specific unor comunități și grupuri sociale marginale sau al unor subculturi. Deși subiectul comun al cazurilor care prezintă interes pentru The Attic este muzica, scopul nostru este de a transcende mediul și de a investiga modul în care sunetul este modelat de contextul sociocultural specific. De-a lungul a peste doi ani de existență, sub umbrela The Attic s-au strâns jurnaliști, artiști și specialiști din varii domenii creative, motivați de pasiunea pentru muzică și de dorința de a înțelege fenomenele sociale derivate din acest mediu artistic atât de versatil.

 

Citește și: Descoperă câteva dintre momentele memorabile pe care le-am petrecut în weekend la SKEMA

Published June 07, 2018.