Electronic Beats Romania
Am vorbit cu Barbara Lüneburg despre București, social media și artă participativă

Am vorbit cu Barbara Lüneburg despre București, social media și artă participativă

Joi, 30 August, de la 19:00, în cadrul Inner Sound New Arts Festival, violonista Barbara Lüneburg a interpretat lucrarea pentru vioară, sunet și video, intitulată Slices of Life – Identity, creată împreună cu comunitatea internațională în cadrul proiectului  ‘TransCoding – From ‘Highbrow Art’ to participatory culture’. Barbara Lüneburg este un artist interdisciplinar, interesată atât de muzica clasică, cât și de muzica contemporană și multimedia, care explorează teoriile din științele media, sociologia muzicii și psihologie, punându-le în slujba cercetării creației în practica artistică.

 

TEB: Salutări, Barbara, cum te simți interpretând Slices of Life în cadrul Inner Sound New Arts Festival, în București?

Barbara Lüneburg:Bună, mă simt minunat să mă întorc la Inner Sound New Arts Festival, în București. Este a treia dată când sunt aici în aproape șase ani și mi-a plăcut de fiecare dată. Sunt deosebit de fericită să împart proiectul artistic participativ ‘TransCoding– From ‘Highbrow Art’ to participatory culture’ cu vizitatorii festivalului din acest an. Voi interpreta una dintre lucrările principale care au rezultat din colaborarea cu o comunitate online: ‘Slices of Life’ pentru vioară, sunet și video, o jumătate de oră de story telling vizual care tratează tema “Identitate” și multiplele forme pe care identitatea le poate avea în viața oamenilor. Toate poveștile pe care le spun în această lucrare sunt povești cu care membrii comunității au contribuit.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

TEB: Ai menționat că Bucureștiul este orașul natal al Sabinei Ulubeanu, o membră a comunității care a contribuit fotografiile sale în secțiunea Slices of Life – Charter of Rights and Freedoms. Ce ți se pare specific acestui oraș?

Barbara Lüneburg: Sabina Ulubeanu a fost o contribuitoare fantastică în proiectul nostru. Ea a susținut ideea chiar de la început, iar la final a dăruit comunității și mie această minunată serie de fotografii din România care au fost incluse în secțiunea Slices of Life – Charter of Rights and Freedoms.

Cât despre București, cunosc Bucureștiul doar din vizitele precedente la acest festival. Iubesc parcurile, clădirile frumoase, muzeele minunate și în special viața vibrantă a orașului. Știu că recent au existat, cred că se întâmplă în continuare, proteste de stradă; totuși, mereu am sentimentul că viitorul este acolo pentru a fi însușit de oamenii Bucureștiului. Poate că greșesc sau nu văd bine pentru că sunt străină, însă un festival ca Inner Sound îmi sugerează asta. Admir artiștii care au creat festivalul și care au dezvoltat ideea, și echipa care încă demonstrează această imensă putere, entuziasm și abilitate să continue.  Sunt sigură că nu a fost (și nu este) întotdeauna ușor.

Să mă întorc la oraș în sine: locul meu preferat este muzeul satului în marele parc deschis cu lac. Muzeul expune case românești din timpuri vechi, din zona rurală. Îmi place să explorez construcțiile și să mă plimb prin parc. Apropos, aștept ziua în care E6, un traseu de drumeții european, va trece prin România. Știu că este în lucru și abia aștept să văd și fac traseul prin peisajul despre care mi s-a spus că este atât de frumos.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

TEB: Proiectul tău participativ te-a inspirat să scrii și o carte, TransCoding-From ‘Highbrow Art’ to Participatory Culture, publicată de [transcript] și disponibilă gratuit, în format pdf. De ce ai ales să distribui online gratuit această lucrare?

Barbara Lüneburg:Întreg proiectul a fost bazat pe ideea de a oferi gratuit și a dărui unii altora creativitate sub formă de imagini, texte, sunete, muzică și povești. Așa că am decis să mențin această idee și să ofer tuturor șansa să aibă și să citească cartea gratuit, dacă doresc. Am considerat că este într-adevăr important pentru că membrii comunității ne-au susținut și ne-au încurajat cu generozitate în atât de multe moduri. Prietenii au fost create. Prețuiesc asta atât de mult așa că am vrut să ofer la rândul meu!

 

TEB: Cum pot tinerii artiști să beneficieze mai mult de social media pentru a atrage și interacționa cu noi audiențe?

Barbara Lüneburg:Consider că este o întrebare dificilă. Cu ajutorul social media poți să ajungi la tineri și oameni diferiți de cei din grupul de peers. Te poți angaja în conversații chiar ușor, dar pe de altă parte trebuie să hrănești social media constant. Social media consumă atât de mult timp încât am păreri împărțite – da, este importantă, putem vorbi cu audiențele noastre și putem cunoaște oameni noi – și – nu, sunt consumată de social media, social media ne poate manipula și trebuie să mă concetrez pe arta mea… cred că este o binecuvântare amestecată / mixtă.

 

TEB: Ce ne poți spune despre metodele pe care le-ai folosit să facilitezi participarea creativă în arta multimedia cu ajutorul social media? Cum vei dezvolta concluziile în viitor?

Barbara Lüneburg: Vă dau un exemplu: în 2015 am avut 10.000 vizualizări doar pe blog, oameni din 119 de țări.

Ce a însemnat asta pentru noi? Comunitatea noastră a venit din cinci continente, din culturi diferite, religii sau grupe de vârstă, având interese și experiențe diferite. Drept urmare, cel mai important factor a fost găsirea unui cadru și a unui subiect care ar interesa pe toți, universal relevant și care ar putea uni membrii, de altfel diverși, ai comunității: Identitatea.

A ajutat, de asemenea, să construim un sentiment de comunitate și să găsim întotdeauna moduri prin care să facem acest proiect cumva personal pentru membrii comunității noastre. Oamenii reacționau la provocările noastre creative dacă acestea îi atingeau într-un plan emoțional, dacă aveau vreo legătura cu viața lor, le activau imaginația sau evocau o viziune care avea o legătură cu ei.

Nu a fost ușor însă a fost foarte interesant și gratifiant pentru mine și mi-ar plăcea să mulțumesc comunității încă o dată pentru participarea lor minunată.

 

Inner Sound New Arts Festival este unul dintre evenimentele augmentate de Telekom Electronic Beats.

 

Citește mai mult: InnerSound New Arts Festival relevă interacțiuni între muzica cultă contemporană și cultura alternativă

Published September 06, 2018.